Kampanja #EmergencyLessons poudarja pomembnost izobraževanja za otroke v kriznih razmerah

Kampanja #EmergencyLessons poudarja pomembnost izobraževanja za otroke v kriznih razmerah

Evropska unija in UNICEF sta danes lansirala kampanjo #EmergencyLessons, ki poudarja pomembnost izobraževanja za otroke v kriznih razmerah. UNICEF Slovenija bo s podporniki kampanje, košarkarjem Boštjanom “Bokijem” Nachbarjem, televizijskim voditeljem Sekumadyjem Condejem in Nejcem Oblakom, ambasadorjem mladih, obiskala Gvinejo.

Kampanja, ki je zaživela na družbenih omrežjih, si prizadeva doseči 20 milijonov Evropejcev, posebej mlade do 25. leta starosti. Poleg Slovenije v njej sodelujejo tudi Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Slovaška in Velika Britanija. Kampanja bo spodbudila, da mladi iz Evrope spregovorijo v imenu milijonov otrok in mladih, katerih izobraževanje so prekinile krizne razmere. 

Kampanja #EmergencyLessons govori o resničnih zgodbah otrok, ki so živeli ali pa še danes živijo v kriznih žariščih, v državah kot so Gvineja, Irak, Nepal in Ukrajina. Njihove osebne izpovedi in neverjetne prepreke, ki so jih prebrodili na svoji življenjski poti, da bi nadaljevali s šolanjem, so dokaz, da otroci lahko in tudi morajo nadaljevati z izobraževanjem. V prihajajočih sedmih mesecih bodo zgodbe zaživele na družbenih omrežjih prek #EmergencyLessons. Deljenje zgodb bo prispevalo k dvigu ozaveščenosti, razumevanja in podpore med Evropejci.  »Mladi, bolj kot kdorkoli drug, razumejo kako pomembna je izobrazba za njihova življenja – danes in v prihodnosti. Kdo bolje od njih razume, da je njihov jutri odvisen od tega, kar se naučijo danes? Kdo je lahko primernejši od njih, da zahteva od sveta, da jih opremi s spretnostmi, ki jih potrebujejo za grajenje boljše prihodnosti? Njihova prihodnost, in naša, je odvisna od tega,« je ob lansiranju kampanje dejal Anthony Lake, UNICEF-ov izvršni direktor.

462 milijonov šoloobveznih otrok (skoraj 1 od 4 šoloobveznih otrok) živi v 35 državah, ki so jih prizadele krize, vključno s 75 milijoni otrok, ki nujno potrebujejo pomoč pri izobraževanju.

Poleg tega, da otroci, ki ne obiskujejo pouka, zamujajo dragoceno priložnost za pridobivanje znanja in vse prednosti, ki jih njim in njihovi družbi nudi izobraževanje, so ti otroci bolj izpostavljeni zlorabam, izkoriščanjem in rekrutiranjem s strani oboroženih skupin. Šola nudi varno zatočišče, kjer se lahko otroci zaščitijo pred temi grožnjami.Kampanja slavi tudi druge prednosti obiskovanja šole: sklepanje prijateljstev, podporo s strani učiteljev v primeru travmatičnih izkušenj in stabilnost, ki jo otroci najdejo v rutini obiskovanja pouka.

»V Evropi šolo jemljemo za samoumevno in pozabljamo, da gre v resnici za izjemno pomemben del otrokovega življenja, posebej v trenutkih, ko se svet okoli njega podira,« je dejal Christos Stylianides, evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje. »Želimo si, da bi ta kampanja pomagala Evropejcem razumeti zakaj je priložnost za izobraževanje v času kriznih razmer ravno toliko pomembna kot dostop do hrane, vode, cepiv in varnega zatočišča.

V kampanji #EmergencyLessons bodo svoj glas posodile tudi znane osebnosti, poleg košarkarja Boštjana Nachbarja in televizijskega voditelja z gvinejskimi koreninami Sekumadyja Condeja še npr. italijanska astronavtka Evropske vesoljske agencije Samantha Cristoforetti, madžarska voditeljica in medijska zvezdnica Kriszta D. Tóth in slovaški plesalec Jaro Bekr. Podpornika kampanje v Sloveniji sta tudi ambasador mladih - Nejc Oblak, in Nomi Hrast - UNICEF-ova Junior ambasadorka. Več o kampanji na 
www.si.emergencylessons.eu

Fotografije: Učenci, ki obiskujejo enega od izobraževalnih centrov v kampu Jalozai v Pakistanu, ki sta jih vzpostavila EU in UNICEF. Avtor: UNICEF/Zaidi