UNICEF opozarja: otroci migranti brez spremstva nujno potrebujejo zaščito

UNICEF je danes pozval k sprejetju nujnih ukrepov, ki bi zaščitili otroke brez spremstva v Evropi, ki se srečujejo s tveganji kot so zlorabe, tihotapljenje in izkoriščanje. Lani je bilo med otroki na begu v Evropi kar 95 tisoč otrok brez spremstva.

Interpol ocenjuje, da se je za 1 od 9 otrok brez spremstva izgubila sled, realna številka pa bi lahko bila še višja. V Sloveniji je bilo, na primer, več kot 80 % otrok brez spremstva po namestitvi v azilnih domovih in kriznih centrih pogrešanih, na Švedskem to velja za do 10 otrok vsak teden. V začetku tega leta je bilo v Nemčiji pogrešanih 4.700 otrok brez spremstva.

»Otroci brez spremstva nam polzijo skozi razpoke v sistemu. Številni med čakanjem na azil preprosto zapustijo nastanitvene centre, saj se želijo pridružiti sorodnikom, ki jih čakajo nekje drugje. Drugi odidejo, ker niso bili deležni ustreznih postopkov, ki bi jim objasnili vse pravice, ki jim pripadajo,« opozarja Marie Pierre Poirier, UNICEF-ova posebna koordinatorka za področje beguncev in migrantov v Evropi.

UNICEF-ov poziv apelira na pričetek pogajanj med članicami EU in je usmerjen k vzpostavitvi pravičnejšega in trajnostnega sistema, ki obravnava migrante in begunce. UNICEF poudarja, da bi kakršnakoli odločitev, ki vpliva na otroke, morala temeljiti na načelu najboljšega interesa otroka ter poziva, da se ta princip poudari tudi v okviru Dublinske uredbe, ki je predmet trenutne obravnave.

UNICEF poudarja pomembnost pospešitve procesa sprejemanja odločitev, ki zadevajo otroke, saj morajo trenutno otroci v skladu z Dublinsko uredbo od prihoda v EU, do države, ki bo obravnavala njihovo prošnjo za azil, čakati tudi po 11 mesecev. UNICEF priporoča skrajšanje čakalne dobe na največ 90 dni, takojšnjo napotitev skrbnika in pospešitev postopkov za združevanje z družinami. Gre za ukrepe, ki so ključni za zaščito otrok brez spremstva ter lahko ustavijo njihove odhode oz. izginotja iz centrov.

Najnovejši podatki kažejo, da je v letu 2015 za azil v Evropi zaprosilo 96.500 otrok brez spremstva oz. 20 % vseh otrok, ki so zaprosili za azil. Večina otrok brez spremstva so bili fantje v najstniških letih, iz Afganistana, sledili so jim Sirci. Veliko število med njimi je bilo mlajših od 14 let, potovali pa so sami in brez zaščite polnoletnih sorodnikov ali skrbnikov.

V nekaterih državah pa so v letu 2015 otroci brez spremstva predstavljali več kot polovico vseh otrok, npr. na Švedskem 50 % vseh otrok. V Italijo pa je vstopilo 12.300 otrok brez spremstva in 4 tisoč otrok v spremstvu družin.