Dve tretjini otrok, ki nista bili cepljeni, živita v državah, ki so jih prizadeli konflikti

Dve tretjini otrok, ki nista bili cepljeni, živita v državah, ki so jih prizadeli konflikti

Skoraj dve tretjini otrok, ki nista bili deležni osnovnega cepljenja, živita v državah, ki so jih delno ali v celoti prizadeli konflikti, pred svetovnim tednom cepljenja opozarja UNICEF. Svetovnemu tednu se pridružuje tudi UNICEF Slovenija, ki s projektom Punčka iz cunj že 13. leto zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju. S punčkami, ki jih izdelujejo prostovoljci iz vse Slovenije, so pomagali cepiti že 17.800 otrok.

Med državami, ki so jih prizadeli konflikti, ima Južni Sudan najvišji odstotek otrok, ki niso bili cepljeni (61 % otrok ni bilo deležnih najosnovnejšega cepljenja), sledita Somalija (58 %) in Sirija (57 %). »Konflikt ustvari idealno okolje za izbruh bolezni,« opozarja Robin Nandy, UNICEF-ov vodja programa za cepljenje. »Otroci niso cepljeni, zaradi (včasih namerno) porušenih ključnih zdravstvenih storitev. Tudi, ko so te na voljo, negotovost v napetih razmerah pogosto onemogoča, da bi dosegli otroke, ki potrebujejo cepljenje.

Ošpice, diareja, respiratorne okužbe in podhranjenost so glavni vzroki za obolenja in smrti otrok, v izrednih razmerah pa se lahko njihovi učinki še stopnjujejo. V okolju brez spopadov za ošpicami umre manj kot 1 odstotek otrok. Na območjih, kjer je razširjena podhranjenost, kot so begunska taborišča, pa se lahko smrtnost otrok zaradi ošpic povzpne na 30 odstotkov. Prenatrpanost ljudi in pomanjkanje osnovnih dobrin kot so hrana, voda in varno zavetje, vplivajo na to, da so otroci še bolj dovzetni za bolezni.

Območja, ki jih prežemajo konflikti, se spopadajo tudi s smrtnimi žrtvami med zdravstvenim osebjem, poškodovanimi in porušenimi zdravstvenimi ustanovami, neprimernimi zalogami in poškodovano zdravstveno opremo, kar lahko ima močne posledice na zdravje otrok.

  • Območja v Pakistanu in Afganistanu, ki so prizadeta zaradi konfliktov, so zadnje trdnjave otroške paralize, ki je sicer drugod po svetu izkoreninjena.
  • V Siriji je bila stopnja cepljenja v letu 2010 (pred konfliktom) 80-odstotna, v letu 2014 pa le še 43-odstotna. Otroška paraliza se je v državi prvič po 14 letih znova pojavila v letu 2013. 
  • V Demokratični republiki Kongo letos poročajo o več kot 2.000 primerih ošpic, med njimi je bilo 17 smrtnih žrtev.

Cepljenje - predvsem proti visoko nalezljivo otroško boleznijo kot so ošpice - je v humanitarnih krizah še toliko bolj pomembno, zato je eden od ključnih ukrepov UNICEF-a za varovanje zdravja otrok.

  • V Siriji se bo kampanja za cepljenje, ki se bo začela 24. aprila, osredotočila na otroke, ki niso bili deležni rutinskega cepljenja, posebej tiste na obleganih in težko dostopnih območjih. Veliko otrok, ki so se rodili v času vojne, še nikoli ni bilo cepljenih.
  • V Jemnu je kljub ostrim spopadom kampanja za cepljenje, ki jo podpira UNICEF, januarja letos dosegla 2,4 milijona otrok, ki so bili cepljeni proti ošpicam in rdečkam, v aprilu pa 4,6 milijona otrok, ki so bili cepljeni proti otroški paralizi.
  • Libija je v aprilu uspešno zaključila prvo nacionalno kampanjo za cepljenje. V začetku tega meseca je UNICEF v Tripoli dostavil 1,5 milijona cepiv.
  • V Pakistanu je cepiva proti otroški paralizi prejelo več kot 36 milijonov otrok; število primerov, okuženih s to boleznijo, se je od leta 2015 zmanjšalo za 65 odstotkov.
  • Med leti 2014 in 2015 je kampanja proti ošpicam, ki jo je podprl UNICEF, dosegla več kot 23 milijonov otrok v Iraku, Siriji in Jemnu.

V kriznih razmerah UNICEF s partnerji sodeluje pri ponovnem zagonu hladne verige za cepiva in drugo medicinsko opremo, omogoča izvajanje zdravstvenih storitev na terenu in izobražuje zdravstvene delavce, ki zagotavljajo cepljenje, pomoč pri podhranjenosti, vitaminske dodatke in medicinsko oskrbo žensk in otrok.Cepljenje v kriznih razmerah pomaga pri oživljanju drugih močno potrebnih zdravstvenih storitev. Na primer na območjih Iraka, Sirije in Jemna, zdravstveni delavci nudijo zdravstvene in prehranske storitve ter druge zdravstvene storitve za otroke, v stik s populacijo pa pridejo prav prek programov cepljenja.

»Otroci v kriznih žariščih so potisnjeni v začarani krog prikrajšanosti, ki jih oropa njihovega zdravja in, posledično, njihove prihodnosti. Cepljenje lahko pomaga prekiniti ta začarani krog,« meni Nandy. »Cepljenje je ena od ključnih zdravstvenih storitev, ki mora biti v kriznih žariščih še bolj zaščitena.«

Svetovnemu tednu cepljenja se pridružuje tudi UNICEF Slovenija 

Svetovnemu tednu cepljenja se pridružuje tudi UNICEF Slovenija, ki s projektom Punčka iz cunj že 13. leto zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju, proti šestim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Do leta 2015 so posvojitelji punčk, ki jih izdelujejo prostovoljci iz vse Slovenije, pomagali cepiti že 17.800 otrok. 5. maja ob 10. uri bo v trgovini zadruge oblikovalcev in ustvarjalcev ZOOFA v Ljubljani mogoče posvojiti punčke priznanih slovenskih oblikovalk, punčke drugih prostovoljcev pa so na voljo tudi na www.unicef.si.


Punčka Renate Bedene.


Punčka Vesne Štih.


Punčka Tine Pavlin.