UNICEF: Potres v Ekvadorju prizadel vsaj 150 tisoč otrok

UNICEF: Potres v Ekvadorju prizadel vsaj 150 tisoč otrok

UNICEF ocenjuje, da je potres v Ekvadorju prizadel vsaj 150 tisoč otrok. UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč preživelim v potresu.

»Bijemo bitko s časom, prizadevamo si zaščititi čim več otrok pred boleznimi in drugimi tveganji, ki jih prinašajo tovrstne krizne razmere,« je povedal Grant Leaity, UNICEF-ov predstavnik v Ekvadorju. 

Po prvih poročanjih ekvadorske vlade je potres poškodoval 119 šol, kar vpliva na 88 tisoč otrok. 805 stavb je bilo uničenih, 608 poškodovanih. Dve bolnišnici v krajih Portoviejo in Chone sta v celoti porušeni.

Na področjih, ki so v silovitem potresu utrpela največ škode, plazovi povzročajo dodatno škodo na infrastrukturi in ovirajo dostop humanitarne pomoči do prebivalcev. Nekatera mesta še vedno nimajo dostopa do elektrike, deluje le 40 odstotkov komunikacijskih vodov. 

UNICEF je zaskrbljen nad pogoji za zdravje in čisto vodo ter sanitarnimi razmerami na obalnih območjih, ki so povrh vsega še žarišča za ziko, dengo, malarijo in chikungunyo. 

UNICEF-ove ekipe so na terenu v Pedernalesu in Esmeraldas, dveh izmed najbolj prizadetih območij, kjer ocenjujejo potrebe otrok in usklajujejo pomoč.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za nujno pomoč prizadetim v potresu v Ekvadorju

Posamezniki lahko prispevajo sredstva za pomoč:

  • preko spletne strani UNICEF-a Slovenija;
  • s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919 darujete 5 evrov;
  • z nakazilom na: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana, račun: SI56 0201 3025 9875 526, koda namena: CHAR, namen: Pomoč Ekvadorju, BIC banke prejemnika: LJBASI2X, sklic: SI00 41103

 


Fotografiji: Josep Vecino, Anadolu Agency, Getty Images, in Rodrigo Buendia AFP Getty Images