Postojna bo postala otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto

11. aprila se v Postojni začenja sklop dogodkov, namenjenih mladim po letih in srcu. Vrhunec bodo dogodki dosegli s slovesnostjo, na kateri bo Postojna tudi uradno postala otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto. Praznik mladih bodo s svojim obiskom popestrili številni znani ustvarjalci.

V Postojni bo to pomlad zavel povsem nov veter za mlade. Poleg naziva otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto, ki ga bo postojnski župan Igor Marentič uradno prevzel sredi meseca, se mestu obeta še niz drugih dogodkov, ki bodo potekali pod skupnim nazivom Postoj na živi ulici z mladimi. Organizatorji obljubljajo, da bo to postalo tradicija postojnskih pomladi. 

Sklop dogodkov je po besedah Tatjane Hvala, vodje Regijskega stičišča nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije BOREO, ki je pobudnik projekta, nastal zelo spontano, povod zanj pa je bil pridobitev naziva otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto. »Gre za naziv, ki na papirju ne pomeni nič, če mu ne sledijo zelo konkretna dejanja. V Postojni smo se tega, tudi zaradi podpore župana Igorja Marentiča, lotili zelo resno. Sklop aprilskih prireditev, s katerimi želimo povezati ustanove, ki imajo v svojem bistvu skrb za otroke in mladostnike v ideji, da je lahko Postojna bistveno bolj živa, kot je sedaj, že z nekaj dobre volje in sodelovanja, bo nadgradila delovna skupine za otroke in mlade, ki pripravlja akcijski načrt za obdobje do leta 2020. Temu pa bo sledilo delo na področjih, ki se bodo izkazala za bodisi pereča, bodisi perspektivna.«

Občina Postojna dobiva z nazivom otrokom prijaznega UNICEF-ovega mesta priložnost, da vnovič izkaže svoj mladostni značaj. Postojnski župan Igor Marentič ob tem pravi, da je »Postojna od nekdaj slovela kot močno izobraževalno središče. Imamo eno najstarejših in najuglednejših gimnazij v Sloveniji, imamo eno najboljših gozdarskih šol v Evropi, premoremo kakovostne osnovne šole in vrtec. To mrežo več kot samo dopolnjujejo številne nevladne organizacije in ustanove, ki zagotavljajo Postojni vodilni položaj na tem področju v regiji. A to ne pomeni, da smo svoje opravili. Pred nami je kup izzivov, tudi infrastrukturnih. Naziv, ki ga bomo prejeli sredi aprila, zato za nas ne bo le čast, ampak tudi velika zaveza: da postanemo močan in tudi v mednarodnem merilu zgleden partner otrok in mladostnikov.«

Aprilski sklop dogodkov Postoj na živi ulici z mladimi bo potekal med 11. in 24. aprilom.  V tem obdobju bo Postojno obiskalo tudi nekaj znanih slovenskih ustvarjalcev. S šolarji se bodo tako na pogovorih srečali glasbenica Tinkara Kovač, pevec skupine Siddharta Tomi Meglič in bobnar skupine Elvis Jackson ter pobudnik projekta »20za20« (gre za projekt, ki spodbuja nakup glasbenih inštrumentov za šole) Marko Soršak.

Dan pred glavnim dogodkom, v petek, 15. aprila 2016, si bo ob 18. uri v Kulturnem domu Postojna mogoče brezplačno ogledati celovečerni mladinski glasbeni film Utrip Ljubezni, avtorja Borisa Petkoviča in z raperjem Zlatkom v glavni vlogi.

Vrhunec sklopa dogodkov pa se bo zgodil v soboto, 16. aprila 2016, ob 16. uri v Kulturnem domu. Na posebni slovesnosti bo postojnski župan kot 13. župan v Sloveniji dal slavnostno zaobljubo in prevzel zastavo otrokom prijaznega UNICEF-ovega mesta, s čimer se bo Postojna tudi uradno pridružila mednarodni družini takih mest. Častni gost slovesnosti bo predsednik republike Borut Pahor.

Umetniški program slovesnosti, ki ga je zasnovala Anuša Gaši, bodo oblikovali učenci postojnskih šol in vrtca. Za izdelavo scenografije pa se bodo povezali dijaki Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter gojenci tamkajšnjega Varstveno delovnega centra. Glasbena gosta bosta raper in igralec Zlatan Čordić Zlatko ter mlada pevka in lanskoletna predstavnica Slovenije na otroški Evroviziji Ula Ložar.

Ob tej priložnosti bosta javno postala znana tudi »Naj mladi prostovoljec / prostovoljka Občine Postojna za leto 2015«.  

Znak sklopa prireditev Postoj na živi ulici z mladimi, ki naj bi postal nova postojnska tradicija, sta oblikovala študentka grafičnega oblikovanja Miša Gorjup in akademski slikar, tudi vodja grafične delavnice v pivški Hiši kulture, Leon Zuodar. Znak v središče postavlja par otrok, dečka, ki zaradi značilnega klobuka in torbe spominja na junaka ljudske pripovedke o Jakobu in zmaju iz Postojnske jame, ter deklice, radovedne in v prihodnost zazrte klene Postojnčanke. 

Prireditveni sklop Postoj na živi ulici z mladimi je podrobneje predstavljen na spletni strani www.postoj.mcp.si