Nigerijski regionalni konflikt: desetkratno povečanje števila otrok, uporabljenih v samomorilskih napadih

Nigerijski regionalni konflikt: desetkratno povečanje števila otrok, uporabljenih v samomorilskih napadih

Po navedbah UNICEF-a se je število otrok, uporabljenih v samomorilskih napadih v Nigeriji, Kamerunu, Čadu in Nigru v zadnjem letu močno povečalo, iz 4 v letu 2014 na 44 v letu 2015. Več kot 75 odstotkov otrok, vpletenih v napade, je deklic.

»Bodimo jasni: ti otroci so žrtve, ne napadalci,« opozarja Manuel Fontaine, UNICEF-ov regionalni direktor za vzhodno in centralno Afriko. »Zavajanje in prisila otrok, da izvajajo smrtonosne akcije, sta ena od najgrozljivejših aspektov nasilja v Nigeriji in sosednjih državah.« 

UNICEF-ovo poročilo Onkraj Chiboka (Beyond Chibok), izdano dve leti po ugrabitvi več kot 200 šolark v Chiboku, kaže na alarmantne trende v štirih državah, v katerih deluje Boko Haram, v zadnjih 2 letih:

  • Med januarjem 2014 in februarjem 2016 je Kamerun zabeležili največje število samomorilskih napadov, ki vključujejo otroke (21), sledijo Nigerija (17) in Čad (2).
  • V zadnjih dveh letih je bil skoraj 1 od 5 samomorilskih napadalcev otrok, v treh četrtinah primerov je šlo za deklice. Lani so bili otroci uporabljeni v 1 od 2 napadov v Kamerunu, 1 od 8 v Čadu in 1 od 7 v Nigeriji.
  • Lani so se samomorilski bombni napadi prvič razširili prek meja Nigerije. Število samomorilskih bombnih napadov se je povečalo iz 32 v letu 2014 na 151 v preteklem letu. Leta 2015 je 89 od teh napadov bilo izvedenih v Nigeriji, 39 v Kamerunu, 16 v Čadu in 7 v Nigru.

Načrtna uporaba otrok, ki so bili prisiljeni v nošenje bomb, je ustvarila ozračje strahu in sumničavosti, ki prinaša uničujoče posledice za dekleta, ki so preživele ujetništvo in spolno nasilje Boko Harama v severovzhodni Nigeriji.

Otroci, ki so pobegnili ali so bili izpuščeni iz oboroženih skupin, so pogosto tretirani kot varnostne grožnje, je pokazala nedavna raziskava UNICEF-a in International Alert. Otroci, ki so bili rojeni kot posledica spolnega nasilja, se prav tako spopadajo s stigmo in diskriminacijo v njihovem lokalnem okolju, gostiteljskih skupnostih in kampih za notranje razseljene osebe.

»S tem, ko samomorilski napadi, ki vključujejo otroke, postajajo nekaj običajnega, nekatere skupnosti otroke dojemajo kot grožnjo njihovi varnosti,« opozarja Fontaine. »To nezaupanje do otrok lahko ima uničujoče posledice: kako naj se skupnosti ponovno postavijo na svoje noge, če iz svoje sredine izganjajo lastne sestre, hčere in matere?«

Poročilo Onkraj Chiboka govori o vplivu konflikta na otroke v štirih državah, v katerih deluje Boko Haram. Med drugim poročilo ugotavlja:

  • Skoraj 1,3 milijona otrok je moralo zapustiti svoje domove;
  • Okoli 1.800 šol je zaprtih, saj so poškodovane, izropane, požgane ali jih uporabljajo kot zatočišče za notranje razseljene osebe;
  • Več kot 5.000 otrok je brez spremstva oz. ločenih od svojih staršev.

UNICEF sodeluje s skupnostmi in družinami v Nigeriji, Čadu, Kamerunu in Nigru, kjer se bori proti stigmatizaciji preživelih žrtev spolnega nasilja in si prizadeva zgraditi varno okolje za žrtve ugrabitev.

Skupaj s partnerji UNICEF zagotavlja varno vodo in življenjsko pomembne zdravstvene storitve, dostop do izobraževanja prek ustanavljanja začasnih učnih prostorov, terapevtsko obravnavo podhranjenih otrok in psihosocialno pomoč otrokom v čustvenih stiskah.

UNICEF pri odzivu na krizo v Nigeriji in sosednjih državah še vedno potrebuje finančno pomoč. V letošnjem letu je namreč prejel le 11 % od 97 milijonov ameriških dolarjev, potrebnih za pomoč. UNICEF zato poziva k večji zavezanosti donatorjev za pomoč otrokom in ženskam, ki so jih prizadeli konflikti v Nigeriji, Nigru, Kamerunu in Čadu.

Fotografija: Fati je 15-letna begunka iz Nigerije, trenutno v begunskem kampu Minawao refugee v severnem Kamerunu. Ugrabila jo je skupina Boko Haram, v njihove ujetništvu je preživela 4 mesece. Dodelili so jo nekemu moškemu in jo prisilili, da postane njegova žena. Osvobodili so jo Kamerunski vojaki. V begunskem kampu v Kamerunu je ponovno našla svojo družino. Opomba: ime je spremenjeno zaradi varovanja osebnih podatkov. Fotografija: UNICEF/Prinsloo.