Virtualna resničnost omogoča, da doživimo zgodbo deklice v največjem begunskem centru na svetu

Virtualna resničnost omogoča, da doživimo zgodbo deklice v največjem begunskem centru na svetu

Ste si kdaj predstavljali, kako otroci v kriznih žariščih doživljajo svet okoli sebe? Z UNICEF-ovo virtualno resničnostjo lahko sedaj doživimo njihovo zgodbo. V prvi v nizu 360-stopinjskih izkušenj se lahko s pomočjo virtualnih očal preselimo v največji begunski center na svetu Zaatari v Jordaniji, kjer obiščemo 12-letno sirsko deklico.

Še do nedavnega smo lahko dogajanje v kriznih žariščih povečini spremljali le prek TV zaslonov, spletnih videov in časopisnih člankov. UNICEF sedaj omogoča, da s pomočjo tehnologije vstopimo v življenja otrok v velikokrat pozabljenih kotičkih sveta. Globalni pobudi, ki s pomočjo novih tehnologij uporabnika prestavi v središče dogajanja kjerkoli na svetu, se je pridružil UNICEF Slovenija, ki z izkušnjo nadgrajuje pridobivanje novih mesečnih darovalcev na terenu po Sloveniji.
»UNICEF je organizacija, ki rešuje življenja otrok po vsem svetu. V več kot 190 državah lahko dosežemo vsakega otroka kjer koli in v vsakem trenutku. Zavedamo se, da je za darovalce najpomembnejša lastna izkušnja, zato ključne podpornike peljemo na teren. To žal ni mogoče za vsakega darovalca. Virtualna resničnost je zato točka preobrata, ki nam omogoča, da teren pripeljemo k vsakemu darovalcu in mu omogočimo, da doživi zgodbo otroka,« projekt opiše Irena Stamenkovič, vodja marketinga pri UNICEF-u Slovenija. Dodaja, da izkušnja s terena ni pomembna le za darovalce, temveč tudi za prostovoljce, mentorje v šolah in promotorje, ki nagovarjajo darovalce na ulicah.

Video o sirski deklici prvi v nizu UNICEF-ovih zgodb virtualne resničnosti

Ob ogledu videa »Oblaki nad Sidro« se preselimo v največji begunski center na svetu, v Zaatari v Jordaniji. Tam doživimo izkušnjo 12-letne Sidre, ki je morala zaradi vojne zapustiti Sirijo. Video je bil posnet z 12 GoPro kamerami na krožni ploščadi in nato zmontiran na način, ki nam da občutek 360-stopinjske izkušnje. Kot orodje pridobivanja novih mesečnih darovalcev video uporabljajo že v 30 državah po svetu. Sidri je glas v slovenski različici videa posodila Junior ambasadorka UNICEF-a, Rebecca Agius Jager. UNICEF Slovenija zgodbo o Sidri predstavlja na 25. Slovenskem oglaševalskem festivalu v Portorožu, informacije o lokacijah in datumih, ko bo zgodbo Sidre mogoče doživeti v sklopu UNICEF-ovih akcij po Sloveniji, pa bodo na voljo na www.unicef.si.

UNICEF trenutno snema še videa o preživetju otrok v Ugandi in revščini otrok v Mehiki, načrtuje tudi video o izkoreninjenju otroške paralize.

Več o UNICEF-ovi virtualni izkušnji v predstavitvenem videu.