Eno leto spopadov v Jemnu: otroci na robu preživetja

Eno leto spopadov v Jemnu: otroci na robu preživetja

Vsak dan je ubitih ali ranjenih šest otrok. Za vojskovanje so rekrutirani otroci stari 10 let in več.

UNICEF-ovo poročilo: brutalni spopadi in slabšanje humanitarnih razmer močno vplivajo na življenja otrok v Jemnu, država je na robu propada.

Poročilo izpostavlja hude posledice nasilja v Jemnu za otroke in slabšanje že tako negotovih humanitarnih razmer v tej državi.

V zadnjem letu je bilo v Jemnu vsak dan v povprečju mrtvih ali ranjenih šest otrok. UNICEF je potrdil več kot 1.560 hudih kršitev otrokovih pravic, njegovo najnovejše poročilo o razmerah v tej državi pa opozarja, da je bilo v zadnjem letu ubitih več kot 900 otrok, ranjenih pa več kot 1.300. Gre za skoraj sedemkrat večje število žrtev kot v letu 2014. Otroci so ubiti v šoli ter na poti v ali iz šole; samo lani je UNICEF potrdil več kot 50 napadov na šole. Številke predstavljajo le vrh ledene gore, saj gre le za primere, ki jih je lahko preveril UNICEF.

“Otroci plačujejo najvišjo ceno v vojaškem konfliktu, ki se jih sploh ne tiče. Mnogo jih je bilo ubitih ali poškodovanih v spopadih, tisti, ki so preživeli, pa še naprej tvegajo svoja življenja. Otroci niso varni nikjer v Jemnu. Ogroženi so tudi med igro in spanjem,” opozarja Julien Harneis, UNICEF-ov predstavnik v Jemnu.

S stopnjevanjem spopadov so pogostejše tudi rekrutacije otrok v bojne sile. Otroci pri tem prevzemajo vse bolj aktivne vloge, stražijo nadzorne točke in nosijo orožje. V zadnjem letu je UNICEF potrdil 848 primerov rekrutacije otrok. Strani, vpletene v konflikt, so rekrutirale otroke stare 10 in več let.

Najnovejši podatki kažejo, da je bilo napadenih ali poškodovanih 63 zdravstvenih ustanov, v večini zdravstvenih ustanov pa primanjkuje medicinske opreme, zalog in osebja, spopadajo pa se tudi s prekinitvami električne energije. 

Država se zaradi vojskovanja spopada s pomanjkanjem in prekinitvami dostopa do goriva, vode in virov hrane, kar še dodatno onemogoča izvajanje nekaterih osnovnih storitev.

UNICEF ocenjuje, da je v zadnjem letu zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili, umrlo skoraj 10 tisoč otrok, mlajših od 5 let, vzrok pa tiči v slabem stanju ključnih zdravstvenih storitev kot so imunizacija ter zdravljenje diareje in pljučnice. Gre za 10 tisoč dodatnih smrtnih žrtev, poleg 40 tisoč otrok, ki v Jemnu vsako leto umre pred petim letom starosti. 

Jemen, ki je najrevnejša država v regiji in ena od najrevnejših držav na svetu, je bila v zadnjem letu potisnjena na rob obstoja. Skoraj 10 milijonov otrok ali 80 odstotkov vseh otrok v državi potrebuje nujno humanitarno pomoč. Več kot 2 milijonoma otrok grozijo diarejske bolezni, 320 tisočim pa akutna podhranjenost. 

Kljub nasilnim spopadom v državi, omejenemu dostopu do pomoči potrebnih in pomanjkanju financiranja so lahko UNICEF in njegovi partnerji zagotovili programe prehranske pomoči, dostop do varnih voda in programe imunizacije za milijone otrok in žensk. “Pospešiti je potrebno dostavo pomoči in si še naprej prizadevati za reševanje življenj otrok ter omogočanje izobraževanja in uresničitev njihovih sanj,” opozarja Harneis. “Gre za bitko s časom.”

UNICEF strani, vpletene v konflikte, ponovno poziva k prenehanju spopadov v Jemnu in sprejetju politične rešitve. Medtem pa so nujni naslednji ukrepi:

  • Vse strani morajo v skladu z vojnim pravom takoj prenehati z napadi na civilno prebivalstvo in infrastrukturo, kar vključuje izobraževalne in zdravstvene ustanove ter vodne objekte,
  • Vse strani morajo prenehati z rekrutiranjem otrok, vsi rekrutirani otroci pa morajo biti takoj razrešeni svoje obveznosti,
  • Vse strani morajo zagotoviti neoviran in brezpogojen dostop humanitarne pomoči do vseh otrok, kjerkoli v državi, vključno z območji, ki so zaradi spopadov odrezana od sveta,
  • UNICEF in njegovi partnerji morajo nujno zagotoviti sredstva, potrebna za pomoč. Do danes je UNICEF prejel le 18 odstotkov od 180 milijonov dolarjev, predvidenih za pomoč v letu 2016.

“Jemen je bil že pred spopadi zaradi občasnih konfliktov in nerazvitosti krhka država, pri čemer so bili najbolj prizadeti ravno otroci. Brez prenehanja spopadov državi grozi propad z daljnosežnimi posledicami za otroke in njihove družine,” opozarja dr. Peter Salama, UNICEF-ov Regionalni direktor za Bližnji vzhod in severno Afriko.

Fotografija: Skoraj 3-letna Hanadi tehta komaj 7 kilogramov. Je hudo podhrajena, slabotna in ne more hoditi. Zdravi se v bolnišnici Al-Sabeen v Sani v Jemnu. Odkar divja vojna, se njena družina bori za preživetje. Avtor: UNICEF/Yasin

UNICEF-ovo poročilo Children on the Brink je na voljo tukaj.