87 milijonov otrok, mlajših od 7 let, ne pozna ničesar drugega kot vojno

87 milijonov otrok, mlajših od 7 let, ne pozna ničesar drugega kot vojno

Novi podatki razkrivajo koliko otrok je izpostavljenih vojnim konfliktom med ključnim obdobjem razvoja njihovih možganov

Več kot 86,7 milijona otrok, mlajših od 7 let, že vse življenje živi na vojnih območjih, kar ogroža razvoj njihovih možganov.

V prvih sedmih letih otrokovega življenja imajo njegovi možgani potencial aktivirati tisoč živčnih celic vsako sekundo. Vsaka od teh celic – nevronov – ima moč, da se poveže z 10.000 drugimi nevroni tisočkrat na sekundo. Povezave v možganih delujejo kot zidaki otrokove prihodnosti, opredelijo njegovo zdravje, čustveno ugodje ter sposobnost za učenje. 

Otroci, ki živijo v področju, kjer divjajo oboroženi spopadi, so pogosto izpostavljeni skrajnim travmatičnim izkušnjam, življenje v stanju neobvladljivega stresa pa zavira tvorjenje novih povezav med živčnimi celicami v možganih, kar pušča resne posledice na otrokovem kognitivnem, socialnem in telesnem razvoju, kar lahko posameznika zaznamuje za celo življenje.

»Otroci v kriznih žariščih se ne spopadajo le s telesno ogroženostjo temveč tudi z globokimi čustvenimi brazgotinami,« opozarja Pia Britto, vodja Programa za razvoj otrok v zgodnjem otroštvu pri UNICEF-u.

UNICEF-ovi podatki kažejo, da je 1 od 11 otrok po svetu, starih 6 let ali manj, v kritičnem obdobju razvoja svojih možganov odraščal v času oboroženih spopadov. 

»Vojno nasilje otroke oropa njihove varnosti, družine, prijateljev, igre in ponavljajočih se vzorcev obnašanja. To so prvine otroštva, ki dajejo posamezniku najboljšo možnost za poln razvoj in učinkovito učenje, kar mu omogoča, da kot odrasla oseba prispeva k družbenem in gospodarskem razvoju ter gradi močno in varno skupnost, v kateri živi in deluje,« opozarja Brittova. »Zato si moramo bolj prizadevati, da pomagamo otrokom in njihovim skrbnikom z osnovnimi pripomočki in storitvami, vključno z materiali za izobraževanje, s psihosocialno pomočjo in z nudenjem varnih otrokom prijaznih prostorov, ki lahko pomagajo k ponovni vzpostavitvi otroštva v področju, kjer divjajo oboroženi spopadi.«

Otrok se rodi z 253 milijoni funkcionalnih nevronov, od razvoja v zgodnjem otroštvu pa je odvisno ali lahko njegovi možgani razvijejo zmožnost medsebojne povezave milijarde nevronov v odrasli dobi. Tak razvoj vključuje dojenje in primerno prehrano, stimulacijo nevronov, ki jo otrokom nudijo starši ali skrbniki, možnost učenja, nudenje priložnosti, da rastejo, se razvijajo in igrajo v varnem in zdravem okolju.

Kot odgovor na humanitarne krize po vsem svetu, UNICEF otrokom med drugim omogoča prijazno okolje ter zagotavlja pakete nujne pomoči za izobraževanje in igro. Samo v zadnjem letu so tovrstni paketi nujne pomoči pomagali več kot 800.000 otrokom v kriznih razmerah.