1 od 3 sirskih otrok že vse življenje živi v vojni ali na begu

1 od 3 sirskih otrok že vse življenje živi v vojni ali na begu

Okoli 3,7 milijona sirskih otrok (1 od 3) se je rodilo odkar se je v Siriji pred petimi leti začela vojna. Njihova življenja so oblikovali vojni konflikti, strah in beg, ugotavlja UNICEF-ovo poročilo. 306 tisoč otrok je beguncev že od prvega dne rojstva.

Po ocenah UNICEF-a je 8,4 milijona sirskih otrok – več kot 80 % vseh otrok – prizadela vojna v Siriji ali sosednjih državah. »V Siriji je nasilje postalo del vsakdana. Naselilo se je v domove, šole, bolnišnice, parke, igrišča in svetišča,« opozarja dr. Peter Salama, UNICEF-ov regionalni direktor za Bližnji vzhod in Severno Afriko. »Skoraj 7 milijonov otrok živi v revščini, njihova otroštva so polna izgub in pomanjkanja.«

Poročilo »No place for children«, ki ga je izdal UNICEF, ugotavlja 1.500 hudih kršitev otrokovih pravic v letu 2015. V več kot 60 % gre za umore in pohabljenja zaradi eksplozivnih sredstev in rabe orožja v naseljenih predelih. Več kot tretjina teh otrok je bilo ubitih v šolah ali na poti od oz. do njih.

V sosednjih državah Sirije je danes, v primerjavi z letom 2012, število beguncev skoraj 10-krat višje. Polovica vseh beguncev so otroci. Sirske meje je prečkalo že več kot 15 tisoč otrok brez spremstva in otrok, ločenih od svojih družin. »Pet let vojne pomeni, da je moralo milijone otrok predčasno odrasti,« poudarja Salama. »Otroci bijejo vojno odraslih, opuščajo izobraževanje, številni so prisiljeni v delo za preživetje, dekleta pa v poroke v zgodnjih letih.«

V prvih letih konfliktov je bila večina otrok, ki so bili rekrutirani v bojne skupine, fantov, starih 15-17 let, njihove vloge pa so bile podporne narave, stran od bojišč. Od leta 2014 pa vpletene strani rekrutirajo tudi mlajše otroke, vse od 7. leta starosti naprej, velikokrat brez privolitve staršev.

V letu 2015 so bili rekrutirani otroci v več kot polovici primerov, ki jih je potrdil UNICEF, mlajši od 15 let, v letu 2014 je bilo takih primerov manj kot 20 %. Otroci se vojaško urijo, sodelujejo v spopadih ali prevzemajo življenjsko nevarne vloge na bojnih linijah, vključno z nošnjo in vzdrževanjem orožja ter zdravljenjem ranjenih in njihovim premeščanjem na varnejše predele. Vpletene strani otroke rekrutirajo za ubijanje, tudi v vlogah rabljev ali ostrostrelcev.

Eden od najpomembnejših izzivov na tem območju je izobraževanje otrok, saj je stopnja obiskovanja pouka v Siriji na izjemno nizki ravni. UNICEF ocenjuje, da je brez možnosti za izobraževanje 2,1 milijona otrok v Siriji in 700 tisoč otrok v sosednjih državah. Zato je UNICEF skupaj s partnerji lansiral iniciativo »Ne izgubljeni generaciji« (No lost generation) za zagotavljanje priložnosti za izobraževanje mladih. »Ni še prepozno. Sirski otroci še niso izgubili upanja in volje do dostojanstvenega življenja, pripravljeni so na nove priložnosti. Še vedno sanjajo o miru in imajo priložnost, da te sanje uresničijo,« pravi Salama.

UNICEF-ovo poročilo svetovno javnost poziva k uresničitvi petih ključnih korakov za zaščito generacije otrok:
  • Prenehanje kršitev otrokovih pravic;
  • Dvig orožja in izboljšan dostop za humanitarno pomoč v Siriji;
  • Zagotovitev 1,4 milijarde dolarjev za izobraževanje otrok v letu 2016;
  • Povrnitev dostojanstva otrok in okrepitev njihovega psihosocialnega zdravja;
  • Pretvarjanje obljub v dejanja. UNICEF je doslej prejel le 6 % sredstev potrebnih za pomoč sirskim otrokom doma in v sosednjih državah v letu 2016.

Infografika  vir: UNICEF-ovo poročilo No place for children. 

Celotno poročilo je na voljo tukaj.

Fotografija: Esraa, 4 leta, in njen brat Waleed, 3 leta, sedita na ruševinah sirskega mesta Aleppo, v centru za notranje razseljene ljudi. Avtor: UNICEF/Al Issa.