Vsako leto se poroči 15 milijonov deklic, mlajših od 18 let

Vsako leto se poroči 15 milijonov deklic, mlajših od 18 let

Nova pobuda bo pospešila ukrepe za izkoreninjenje porok otrok in pomagala zaščititi pravice milijonov najbolj ogroženih deklet po svetu, ob mednarodnem dnevu žensk sporočata UNICEF in UNFPA.

Globalni program UNICEF-a in UNFPA-ja, ki si prizadeva za pospešitev ukrepov za izkoreninjenje otroških porok, nagovarja mlade, družine, skupnosti in vlade. Gre za del globalnih prizadevanj za zmanjšanje števila otroških nevest in zagotavljanje podpore dekletom, poročenim v času otroštva, v 12 državah v Afriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu, kjer je stopnja otroških porok visoka.

»Izbira časa poroke in partnerja je ena od najpomembnejših odločitev v življenju vsakega posameznika. Milijone deklet te izbire nima, odvzeta jim je zaradi prisilnih otroških porok,« poudarja dr. Babatunde Osotimehin, izvršni direktor UNFPA, Sklada Združenih narodov za demografsko dejavnost. »V okviru globalnega programa bomo sodelovali z vladami držav, ki se soočajo z visoko prevalenco otroških porok in si prizadevali k podpori pravic mladoletnih deklet. Le tako lahko dekleta dosežejo svoj potencial, države pa svoje družbene in gospodarske razvojne cilje.«

Nov globalni program si bo prizadeval za udejanjanje petih preverjenih strategij, med drugim za povečanje dostopa do izobrazbe in zdravstvenih storitev za vse deklice, izobraževanje staršev in skupnosti o nevarnostih otroških porok, povečanje ekonomske podpore družinam ter uveljavljanje zakonov, ki določajo najnižjo starost za sklenitev zakonske zveze.

»Poroke otrok puščajo grozljive posledice na dekletih, njihovih otrocih in družbah,« opozarja Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a. »Novi globalni program bo pomagal doseči dekleta, ki so najbolj ogrožena. Dekletom in mladim ženskam sporoča, da imajo pravico same odločati o svojih usodah. Gre za pomembno poslanstvo, saj bi lahko ob nadaljevanju trenutnih trendov število otroških nevest do leta 2030 doseglo skoraj 1 milijardo. To pomeni 1 milijardo izgubljenih otroštev, 1 milijardo temnih prihodnosti.«

Poroke otrok so kršitev pravic deklet in žensk. Dekleta, ki so poročena kot otroci, so v večji nevarnosti, da opustijo šolanje, da postanejo žrtve nasilja v družini, da se okužijo s spolno prenosljivimi boleznimi in da umrejo zaradi posledic komplikacij med nosečnostjo in porodom. Poroke otrok prizadenejo tudi gospodarstvo držav, v katerih se dogajajo, in vodijo v začarani krog revščine, ki se prenaša med generacijami.

Svetovna skupnost je zavezana k izkoreninjenju otrok porok z vključitvijo tega cilja med cilje trajnostnega razvoja. UNICEF in UNFPA pozivata vlade in partnerske organizacije k podpori novega globalnega programa, ki bo pomagal izkoreniniti poroke otrok do leta 2030.

Globalni program, ki si prizadeva k izkoreninjenju porok otrok UNICEF-a in UNFPA-ja podpirajo Evropska unija, Italija, Nizozemska, Velika Britanija in Kanada.


Fotografija: 17-letna Nafissa iz Nigra je bila poročena pri 16-ih. Po 3 mesecih poroke je zanosila in kasneje rodila mrtvorojenega otroka. Avtor: UNICEF/van der Velden.