Radio še vedno ključen v kriznih razmerah

Radio še vedno ključen v kriznih razmerah

Svetovni dan radia

13. februar je UNESCO, organizacija Združenih narodov za kulturo, znanost in izobraževanje, razglasil za svetovni dan radia. UNICEF ob tem poudarja, da neprecenljiva vrednost radia še posebej pride do izraza v kriznih razmerah in ob naravnih katastrofah.

Paloma Escudero, direktorica komuniciranja pri UNICEF-u je ob svetovnem dnevu poudarila, da so se številne generacije na radio oprle v času, ko je svet razpadal – zaradi vojne, potresa, cunamija ali izbruha bolezni. Med drugo svetovno vojno je radio našim starim staršem prinašal spodbudne besede, pa tudi informacije o dogajanju na bojiščih.

Kljub razmahu sodobnejših komunikacijskih sredstev radio ostaja vitalno orodje, ki je na voljo tudi takrat, ko odpove vse ostalo. Prinaša nam novice, ki rešujejo življenja, informacije in izobrazbo ljudem na območjih, ki jih ne dosežeta televizija in internet. Ko so zaradi izbruha ebole otroci v Gvineji, Liberiji in Sieri Leone bili prisiljeni ostati doma, jim je UNICEF prek radia prenesel informacije o zaščiti pred okužbami. Ko so se zaprle šole, je UNICEF otroke izobraževali prek radia, da ne bi izgubili dragocene priložnosti za pridobivanje novega znanja. Pri odpravljanju posledic naravnih katastrof, kot sta bila tajfun na Filipinih ali potres v Nepalu, je UNICEF prek radia osveščal o možnostih cepljenja ter pomenu higiene in pitne vode. V Gazi pa je z radiem družine obveščal o načinih zagotavljanja varnosti otrok pred napadi.

UNICEF zato pozdravlja svetovni dan radia, ki naj bo opomnik, da je ta prvi množični medij komuniciranja danes ravno toliko pomemben kot je bil v preteklosti. Poziva k več investicijam v radio in večjemu poudarku na ohranjanju njegove vloge kjerkoli na svetu.

Več informacij o svetovnem dnevu radia na www.worldradioday.org

Fotografija: Ženske in otroci v vasi Patara v Indiji poslušajo radijsko oddajo, namenjeno informiranju žensk o skrbi za zdravje. Prebivalstvo na tem območju se sooča z izjemno slabimi zdravstvenimi in higienskimi pogoji ter veliko stopnjo umrljivosti mater. Avtor: UNICEF/Pietrasik