Desettisoče otrok v oboroženih skupinah v kriznih žariščih po vsem svetu

Desettisoče otrok v oboroženih skupinah v kriznih žariščih po vsem svetu

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti vključevanju otrok v oborožene skupine. Desettisoče dečkov in deklic sodeluje v oboroženih skupinah v kriznih žariščih po vsem svetu. Od decembra 2013 je bilo samo v Južnem Sudanu v oborožene vrste rekrutiranih 16 tisoč otrok.

Otroci imajo v oboroženih skupinah različne vloge, med drugim so vojaki, kuharji, nosači, kurirji in vohuni, pa tudi žrtve spolnih zlorab. Dokler se bodo odvijala tovrstna grozodejstva, si mora mednarodna skupnost prizadevati za prenehanje zlorab otrok v vojaške namene.

Nekatere otroke ugrabijo ali jih prisilno rekrutirajo, spet drugi so v sodelovanje v oboroženih skupinah primorani zaradi revščine, možnih posledic politične ali družbene izključenosti ali želje po maščevanju zločinov, ki so bili storjeni nad njihovimi družinami. V vsakem primeru je vključenost otrok v oborožene skupine in njihova rekrutacija v vojaške namene huda kršitev otrokovih pravic.

Otroci so novačenju v oborožene skupine najbolj izpostavljeni v Kolumbiji, Maliju, Nigeriji, Sudanu, Centralnoafriški republiki, Južnem Sudanu, DR Kongo, Somaliji, Jemnu, Iranu, Siriji, Afganistanu, Mjanmaru in na Filipinih.

UNICEF si, v sodelovanju s partnerskimi organizacijami, prizadeva za izpustitev vseh otrok vojakov iz oboroženih vrst in jim pomaga pri njihovi reintegracijo v družbo. Otrokom pomaga pri združitvi z družino, nudi jim zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč ter spodbuja njihovo šolanje. Išče tudi priložnosti in sredstva za zaščito otrok pred vključevanjem v oborožene sile. V lanskem letu je tako UNICEF dosegel izpustitev več kot 10 tisoč otrok iz oboroženih skupin in 8 tisoč otrokom pomagal pri reintegraciji v domače okolje. 

Fotografija: UNICEF-ov zagovornik otrok, ki jih je prizadela vojna, Ishmael Beah, med pogovorom z nekdanjim otrokom vojakom, ki je v oboroženih skupinah opravljal delo vojaka in kuharja. V napadu, ki se je zgodil v eni od UNICEF-ovih šol v Južnem Sudanu, je bil priča smrti treh prijateljev. Avtor: UNICEF/Holt