Vse več otrok in žensk išče varnost v Evropi

Vse več otrok in žensk išče varnost v Evropi

UNICEF ugotavlja, da je število otrok in žensk med begunci in migranti prvič v času trajanja krize v Evropi preseglo število odraslih moških.

Otroci in ženske predstavljajo že skoraj 60 % beguncev in migrantov, ki prečkajo grško-makedonsko mejo, otroci pa predstavljajo 36 % potnikov na nevarni poti prek morja med Turčijo in Grčijo. Predvideva se, da bi lahko bili odstotki še višji, a veliko otrok se o svoji starosti izreče šele po tem, ko dosežejo želeno državo.

»Veliko povečanje deleža otrok in žensk pomeni več tveganja na poti prek morja, posebej v zimskem času, in večje potrebe po zaščiti na kopnem,« poudarja
Marie-Pierre Poirier, UNICEF-ova posebna koordinatorka za področje beguncev in migrantov v Evropi. »Na vsakem koraku je potrebno izboljšati sisteme zaščite in zdravstvene oskrbe, da ženske in otroci ne bi postali žrtve izkoriščanja ali pa bi njihove potrebe ostale spregledane.«

Junija lani so moški predstavljali 73 % migracijskega toka, 1 od 10 beguncev in migrantov pa je bil otrok. Danes pa otroci predstavljajo več kot 1 od 3 posameznikov na poti.

Čeprav ni natančnih podatkov o otrocih brez spremstva in otrocih, ločenih od svojih družin, jih je že
35.000 zaprosilo za azil na Švedskem, med njimi je večina mladih Afganistancev. Nemčija pa je sprejela že več kot 60.000 mladoletnikov brez spremstva, večinoma iz Sirije, Afganistana in Iraka.

UNICEF poudarja, da je potrebno otroke prednostno obravnavati na vsakem koraku njihove poti. V celoti morajo biti obveščeni o pravicah do azila in združevanja s svojimi družinami v Evropi. Vsakršno ukrepanje mora biti v najboljšem interesu otroka. UNICEF podpira pravico vseh otrok do združevanja družin, saj so otroci, ki so na poti sami, v nevarnosti pred zlorabami in izkoriščanjem s strani tihotapcev in preprodajalcev.