Virus Zika se širi, UNICEF si prizadeva za zaščito ljudi

Virus Zika predstavlja nevarnost za javno zdravje. Razširjen je v več kot 20 državah Latinske Amerike in Karibskega otočja, zato si UNICEF v sodelovanju z vladami prizadeva za mobilizacijo prebivalstva za zaščito pred okužbami.

Čeprav povezava med mikrocefalijo in virusom Zika še ni znanstveno potrjena, obstaja dovolj vzrokov za takojšnje ukrepanje,« opozarja dr. Heather Papowitz, UNICEF-ova Starejša svetovalka za zdravstveno oskrbo v kriznih razmerah. »Ukrepati je potrebno hitro ter ženskam in nosečnicam zagotoviti vse potrebne informacije za lastno zaščito in zaščito otrok. V ukrepe je potrebno vključiti tudi skupnost in ustaviti komarje, ki prenašajo virus.«

Med 22. oktobrom 2015 in 26. januarjem 2016 je bilo v Braziliji potrjenih že 4.180 primerov mikrocefalije med novorojenčki. V letu 2014 je bilo v Braziliji le 147 takih primerov. V sodelovanju z vlado in drugimi partnerji UNICEF v Braziliji ozavešča o zaščiti pred piki komarjev in ukrepih za uničenje komarjev.

Že preprosti ukrepi lahko zagotovijo večjo varnost, med njimi so uporaba repelentov, nošenje svetlejših oblačil, ki v karseda največji meri prekrijejo telo, odstranjevanje mest, kjer se lahko komarji razvijejo, ter uporaba zaščitnih mrež na oknih in vratih. Nosečnice, ki menijo, da so bile izpostavljene virusu, pa morajo nemudoma poiskati zdravstveno pomoč.

Medtem ko so o valu obolenj z mikrocefalijo zaenkrat poročali le v Braziliji, si UNICEF prizadeva tudi za pomoč v drugih državah v regiji, prek mreže 24 uradov v 35 državah in teritorijih.

UNICEF je lansiral poziv za 9 milijonov ameriških dolarjev za financiranje programov, ki bodo omejili širjenje virusa in ublažili njegov vpliv na novorojenčke in njihove družine v celotni regiji.