Potrebnih 1,4 milijarde ameriških dolarjev, da sirske otroke vrnemo nazaj v šole

Potrebnih 1,4 milijarde ameriških dolarjev, da sirske otroke vrnemo nazaj v šole

Le povečana podpora donatorjev lahko pred posledicami sirskega konflikta obrani celo generacijo mladih.

Prihodnost cele generacije sirskih otrok in mladih bi lahko bila ogrožena, če se ta teden v Londonu ne sestanejo donatorji in postavijo prioritete financiranja. Te so nujno potrebne, če želimo, da se otroci vrnejo v šole, menijo humanitarne organizacije, pobudnice reševanja brutalnih konfliktov, ki uničujejo sirsko državo.

Po skoraj petih letih krize v Siriji pomoč pri izobraževanju potrebuje že okoli 4 milijone sirskih otrok in mladostnikov, starih od 5 do 17 let, ter njihovi vrstniki v gostiteljskih skupnostih. Med njimi je tudi 2,1 milijona otrok v Siriji in 0,7 milijona sirskih otrok v Turčiji, Libanonu, Jordaniji, Iraku in Egiptu.

Lani je s skupnimi prizadevanji vlad in mednarodnih partnerjev več kot milijon otrok v Siriji prejelo pomoč v obliki formalnih in neformalnih priložnosti za izobraževanje. Žal pa še vedno ni bila sprejeta nobena politična odločitev, ki bi rešila enega najbolj brutalnih konfliktov v svetu v zadnjih desetletjih, zato se število otrok, ki zamujajo dragocena leta izobraževanja, povečuje.

Tako imenovana izobraževalna kriza regije bo ključna tema konference, ki se bo odvila ta četrtek v Londonu, v gostiteljstvu Velike Britanije, Nemčije, Kuvajta, Norveške in Združenih narodov. Povabljeni so tudi voditelji več kot 30 držav, ki si bodo skupaj prizadevali za zbiranje novih sredstev za takojšnjo in dolgoročno pomoč tistim, ki jih je prizadela kriza.

Pred srečanjem humanitarne skupine in agencije Združenih narodov v okviru pobude »Ne izgubljeni generaciji« (No Lost Generation Initiative) pozivajo k zbiranju 1,4 milijarde ameriških dolarjev, kar bi okoli 4 milijonom otrok in mladih znotraj Sirije in v sosednjih državah omogočilo dostop do formalnih in neformalnih priložnosti za izobraževanje.

»Razsežnost krize, ki jo doživljajo ti otroci, se nenehno povečuje, celo tako, da Siriji grozi izguba cele generacije mladih,« opozarja dr. Peter Salama, UNICEF-ov regionalni direktor za Bližnji vzhod in Severno Afriko, ki koordinira pobudo. »Zaradi naporov partnerjev in donatorjev sta izobraževanje in zaščita otrok sedaj prioriteti. Konferenca v Londonu pa mora prinesti korenite spremembe, ki bodo otrokom omogočile izobraževanje, zaščitile tiste, ki jim grozi prekinitev izobraževanja, razširile varna in vključujoča izobraževalna okolja, rekrutirale in usposobile več učiteljev, izboljšale kakovost izobraževanja in podpirale razvoj strokovnih, poklicnih in življenjskih veščin za mlade.«

Sodelujoče vlade bodo na londonski konferenci pozvane k večjemu pritisku na akterje sirskega konflikta in njihove podpornike, ki morajo prenehati z napadi na šole in druge prostore za izobraževanje, v skladu z Mednarodnim humanitarnim pravom.

V Siriji so ubijanje, ugrabitve in aretacije učencev in učiteljev postale stalnica. Enako je z arbitrarnimi napadi na šole. Ena od štirih šol ni primerna za uporabo zaradi poškodb ali uničenja ali pa je spremenjena v zavetišče ali uporabljena v vojaške namene.