Potres na območju Afganistana in Pakistana: otroci odrezani od pomoči

Potres na območju Afganistana in Pakistana: otroci odrezani od pomoči

Zaradi kriznih razmer in oviranega dostopa otroci odrezani od pomoči

UNICEF opozarja, da so na območjih Afganistana in Pakistana, ki jih je najhuje prizadel nedavni potres, zaradi kriznih razmer in oviranega dostopa otroci odrezani od pomoči.

Po potresu z magnitude 7,5 je umrlo več kot 200 ljudi, med njimi 12 šolark, več kot 1.000 ljudi je bilo poškodovanih. Med prizadetimi v potresu je polovica otrok. 

Obilno deževje in sneženje je v zadnjih dveh dneh prekrilo gorate predele, ki jih je prizadel potres. Komunikacijske povezave so izjemno slabe, dostop do prizadetih predelov pa oviran zaradi goratega območja in vojaških operacij. 

 »Izjemno smo zaskrbljeni za varnost in dobrobit otrok, ki so v kriznih razmerah vselej najbolj ranljivi, zdaj pa jih dodatno ogrožajo še nizke temperature,« je dejala Karin Hulshof, UNICEF-ova regionalna direktorica za Južno Azijo. 

 Nekateri najhuje prizadeti predeli so povsem odrezani od sveta, preostala območja pa so težko dostopna tudi v normalnih razmerah.

UNICEF-ova urada v Pakistanu in Afganistanu tesno sodelujeta s tamkajšnjima vladama in sta pripravljena na zagotavljanje nujne življenjske pomoči več deset tisoč otrokom in njihovim družinam. 

UNICEF opozarja, da bodo v danih razmerah zdravstvene in izobraževalne storitve, higienske razmere in prehranska varnost na izjemni preizkušnji, kar lahko ogrozi še več otrok.