Svetovni dan boja proti otroški paralizi

Svetovni dan boja proti otroški paralizi

Manj otrok obolelih za otroško paralizo kot kdaj koli prej v zgodovini

Jutri obeležujemo svetovni dan boja proti otroški paralizi. UNICEF poudarja, da je danes na svetu manj obolelih otrok za otroško paralizo kot kdaj koli prej v zgodovini, vendar bo potrebno s prizadevanji za izkoreninjenje te uničujoče bolezni nadaljevati, vse dokler število novo obolelih ne bo doseglo nič. 

»Napredek na poti do izkoreninjenja otroške paralize je izjemen. Na svetu sta le še dve državi, Afganistan in Pakistan, kjer je divji poliovirus še vedno prisoten,« je dejal Peter Crowley, vodja UNICEF-ovega oddelka za otroško paralizo. »Toda dokler vsi otroci na svetu ne bodo redno cepljeni proti otroški paralizi, grožnja uničujočega virusa ostaja realna. Zato bomo z napori za izkoreninjenje nadaljevali, vse dokler ne bo vsak otrok na svetu cepljen in s tem zaščiten pred to nevarno boleznijo.«

Še pred tremi leti je bilo v Nigeriji več kot polovico vseh obolelih za otroško paralizo na svetu. Letos je Nigerija prvič v zgodovini uspela prekiniti širitev divjega poliovirusa in bila prejšnji mesec odstranjena s seznama endemičnih držav. Izjemen uspeh Nigerije je tudi afriško celino bolj kot kdaj koli prej približal cilju – izkoreninjenju otroške paralize. V Indiji, kjer je v preteklosti na tisoče otrok ostalo paraliziranih zaradi otroške paralize vsako leto, v zadnjih štirih letih ni bilo novega primera okužbe. Od začetka letošnjega leta je bilo na globalni ravni zabeleženih 51 primerov okužb z divjim poliovirusom, v primerjavi z 242 primeri leta 2014, kar kaže na znaten upad in s tem velik napredek. 

Ti izjemni dosežki in uspehi so posledica politične volje in zaveze vlad v najbolj prizadetih državah, močne volje in vključenosti lokalnih skupnosti, poguma in predanosti delavcev na terenu ter usklajenih naporov v okviru Globalne pobude za izkoreninjenje otroške paralize (Global Polio Eradication Initiative) – Centrov za preventive in nadzor nad boleznimi (the Centers for Disease Control and Prevention), Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), Rotary International, Fundacije Billa in Melinde Gates in UNICEF-a. 

UNICEF je v okviru Pobude za izkoreninjenje otroške paralize v 2014 zagotovil 1, 7 milijarde odmerkov cepiv in podprl usposabljanje več deset tisoč zdravstvenih delavcev na terenu od Karačija v Pakistanu do predela Kano v Nigeriji, kjer je lokalnim skupnostim predstavil prednosti cepljenja in pridobil njihovo podporo. Poleg izvajanja cepljenja proti otroški paralizi na terenu so bili v lokalnih skupnosti zagotovljeni tudi drugi pomembni ukrepi za otroke, kot so rutinska cepljenja proti otroškim nalezljivim boleznim, zagotavljanje prehranskih dodatkov, ozaveščanje o pomembnosti umivanja rok z milom in spodbujanje dojenja, še posebej v najbolj odmaknjenih območjih. 

Kljub napredku nedavni izbruhi poliovirusa v državah, kot so ljudska demokratična republika Laos, Ukrajina, Gvineja in Madagaskar, potrjujejo, da je nevarnost vnovičnih izbruhov v državah z nizko precepljenostjo izjemno visoka. Tovrstni izbruhi otroške paralize predstavljajo resno opozorilo, da je potrebno krepiti nacionalne sisteme cepljenja otrok in vsem otrokom zagotoviti dostop do zdravstvene oskrbe. V Ukrajini je, na primer, manj kot 14 odstotkov otrok cepljenih proti otroški paralizi. 

»Prizadevamo si, da bi do tega pomembnega svetovnega dne v prihodnjem letu lahko že popolnoma zaustavili širitev poliovirusa. Edini način, da to dosežemo je, da države z najnižjimi stopnjami precepljenosti podvojijo svoje napore, da bi s cepljenjem dosegle prav vsakega otroka, ne glede na to, kje se nahaja,« poudarja Peter Crowley.