Pogostost umivanja rok najnižja v državah z nizkim dohodkom

Pogostost umivanja rok najnižja v državah z nizkim dohodkom

Pomanjkanje dostopa do vode in sanitarij lahko ogrozi uresničevanje nove razvojne agende

Danes obeležujemo svetovni dan umivanja rok. UNICEF opozarja, da je pogostost umivanja rok z milom v številnih državah izjemno nizka kljub dokazanim prednostim za zdravje otrok.

Osmi svetovni dan umivanja rok obeležujemo manj kot mesec dni po tem, ko so Združeni narodi sprejeli cilje trajnostnega razvoja, ki postavljajo tudi higienske ukrepe na globalno razvojno agendo. Šesti cilj trajnostnega razvoja je usmerjen v zagotovitev univerzalnega dostopa do vodnih virov in sanitarij ter trajnostnega upravljanja z njimi do leta 2030.

UNICEF poudarja, da je potrebno poleg zagotavljanja dostopa do pitne vode in sanitarij vsem prebivalcem sveta zagotoviti tudi boljše higienske ukrepe, saj bodo v nasprotnem primeru otroci še naprej obolevali za boleznimi, kot je diareja, ki jih je sicer mogoče enostavno preprečiti.

»Zagotavljanje dostopa do pitne vode in sanitarij ter spodbujanje higienskih ukrepov – še posebej umivanja rok z milom – so trije ključni dejavniki, odločilni za uresničevanje cilja trajnostnega razvoja na področju vode in sanitarij,« je dejal Sanjay Wijesekera, globalni vodja UNICEF-ovih programov za vodo, sanitarije in higieno. »Umivanje rok je ključnega pomena za zdravje otrok že od rojstva, ko lahko zdravstveni delavci z umazanimi rokami prenašajo nevarne bakterije, do zgodnjega otroštva, v času šolanja in tudi kasneje. Umivanje rok je eden najcenejših, najbolj enostavnih in hkrati najbolj učinkovitih zdravstvenih ukrepov.«

V Podsaharski Afriki, regiji z najvišjo stopnjo smrtnosti otrok na svetu, je pogostost umivanja rok izjemno nizka. Zadnje poročilo UNICEF-a in Svetovne zdravstvene organizacije navaja, da je v 38 državah omenjene regije, stopnja umivanja rok največ 50-odstotna. Celo zdravstvene ustanove pogosto nimajo (dovolj) prostorov za umivanje rok. Približno 42 odstotkov zdravstvenih ustanov v regiji nima ustreznega vodnega vira v oddaljenosti 500 metrov.

Po zadnjih ocenah Združenih narodov je več kot 800 od 1.400 otroških smrti dnevno zaradi diareje mogoče pripisati neustrezni vodi, sanitarijam in pomanjkljivi higieni. Novorojenčki so v prvem mesecu življenja še posebej dovzetni za bolezni, ki se prenašajo z umazanimi rokami.

Svetovni dan umivanja rok bo po svetu obeležen s številnimi aktivnostmi, ki bodo ozaveščale o pomembnosti umivanja rok z milom.
- Demokratična republika Kongo: v nacionalnem prvenstvu v risanju na temo umivanja rok bo vključenih 300.000 učencev v 1.500 šolah. S sporočili o pomembnosti umivanja rok bo doseženih tri milijone ljudi v 5.500 vaseh.
- Haiti: Na nogometni tekmi se bosta pomerili ekipi z umitimi in z umazanimi rokami. K umivanju rok bodo spodbujali tudi radijski oglasi, parade, pesmi, tekmovanje v risanju in praktični prikazi umivanja rok na javnih mestih.
- Republika Kiribati: 119 osnovnih in srednjih šol bo sodelovalo v skupinskem umivanju rok. Učenci bodo oblikovali plakate in letake za spodbujanje umivanja rok.
- Vietnam: 8.000 otrok bo sodelovalo na dogodku, kjer bodo svoje družine učili o pravilnem umivanju rok z milom.

Več: www.globalhandwashingday.org