UNICEF potrebuje 14 milijonov ameriških dolarjev za pomoč otrokom beguncem in migrantom v Evropi

UNICEF potrebuje 14 milijonov ameriških dolarjev za pomoč otrokom beguncem in migrantom v Evropi

UNICEF je sporočil, da potrebuje 14 milijonov ameriških dolarjev za pomoč otrokom beguncem in migrantom v Evropi. Število le-teh se je v zadnjih mesecih povečalo za 80 odstotkov. Mnogi med njimi bežijo pred nasiljem v Siriji, Iraku in Afganistanu.

Po zadnjih podatkih Eurostata je od januarja do julija 2015 za azil v Evropski Uniji zaprosilo 133.000 otrok oziroma v povprečju 19.000 otrok mesečno. Eden od štirih prosilcev za azil je otrok.   

»Ob tolikšnem številu otrok na begu in bližajoči se zimi mora biti naša prednostna naloga takojšnja pomoč tem ranljivim otrokom,« je poudarila Marie-Pierre Poirier, UNICEF-ova posebna koordinatorka za področje beguncev in migrantov v Evropi. »V sodelovanju z vladami in partnerji po Evropi oziroma kjerkoli bo naša pomoč potrebna, bo UNICEF storil vse, da bi bili otroci begunci in migrant varni in zdravi, njihove pravice uresničene ter dostojanstvo zagotovljeno.«

UNICEF-ov poziv v prihodnjih 12 mesecih med drugim vključuje naslednje aktivnosti: 
vzpostavitev otrokom prijaznih UNICEF-ovih prostorov v sprejemnih centrih;
zagotavljanje pitne vode in sanitarij v sprejemnih centrih;
zagotavljanje paketov za dojenčke, vključno z dopolnilno prehrano;
razdeljevanje odej in toplih oblačil kot priprava na zimo;
tehnična podpora pri iskanju in združevanju družin;
podpora in zaščita otrok brez spremstva;
tehnična podpora vsem ekipam, ki zagotavljajo pomoč na terenu;
zagovorništvo in ozaveščanje o pomembnosti posebne obravnave otrok beguncev, vključno s podporo vladi in ostalim partnerskim organizacijam pri zaščiti otrok, nudenju psihosocialne pomoči, preprečevanju in odzivanju na nasilje ter zaščiti pred zlorabami; 

UNICEF ponuja podporo evropskim vladam z namenom, da bi nacionalne politike in postopki, povezani z otroki begunci in migranti, v uresničevanju upoštevali največjo korist otrok in bili usklajeni z mednarodno sprejetimi standardi. 

Zaradi porasta števila otrok beguncev in migrantov v Evropi v zadnjih mesecih  je UNICEF okrepil izvajanje pomoči na Hrvaškem, v Srbiji in Republiki Makedoniji. Ponudil je tudi podporo vladam in lokalnim partnerjem pri prepoznavanju potreb otrok beguncev in migrantov v Grčiji, na Madžarskem, v Avstriji in Sloveniji. 

UNICEF obenem poudarja, da za humanitarne programe v Siriji in sosednjih državah, kjer pomoč potrebuje 7,6 milijona otrok, resno primanjkuje sredstev. Od 903 milijonov ameriških dolarjev, potrebnih za humanitarno pomoč v 2015, je bila zagotovljena le polovica sredstev.  

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom beguncem in migrantom. Posamezniki in podjetja lahko prispevajo:
* prek spletne strani http://www.unicef.si/daruj/pomagajmo-otrokom-na-begu
* s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919  in darujejo 5 evrov;
* z nakazilom na: 
Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Račun: SI56 0201 3025 9875 526
REFERENCA: SI00 41118
NAMEN: Pomoč beguncem
BIC banke prejemnika: LJBASI2X
KODA: CHAR