Svetovni voditelji bodo sprejeli cilje trajnostnega razvoja

Svetovni voditelji bodo sprejeli cilje trajnostnega razvoja

17 ciljev trajnostnega razvoja je usmerjenih v trajnostno prihodnost za vse

Ta konec tedna bo 193 držav članic Organizacije Združenih narodov sprejelo 17 novih ciljev, imenovanih cilji trajnostnega razvoja, ki jih bomo vsi skupaj skušali doseči do leta 2030 in zagotoviti trajnostno prihodnost za vse. Cilji so univerzalni in vključujejo vse države, tudi Slovenijo. Namen ciljev je do leta 2030 izkoreniniti skrajno revščino, ne da bi povzročali kakršnokoli škodo našemu planetu in s tem onemogočali prihodnjim rodovom dostojno življenje. Cilji pokrivajo vsa področja našega življenja; od skrbi za okolje, uporabe obnovljivih virov energije, odgovornega potrošništva do dobrega zdravja, kakovostne izobrazbe itd. Pri doseganju teh ciljev je bistvenega pomena, da moramo sodelovati vsi, saj živimo v globalni soodvisnosti, kjer naša dejanja vplivajo na življenje ljudi v drugih delih sveta in obratno.

Kot del ozaveščevalne kampanje o novih globalnih ciljih bo pobuda imenovana Svetovna učna ura spodbujala otroke in mlade po svetu h globalnim prizadevanjem, da bi skupaj ustvarili trajnostno prihodnost za vsakega državljana sveta. Pobudo podpirajo vplivni voditelji in znane osebnosti, kot so z jordanska kraljica Rania, zagovornica otrokovih pravic, UNICEF-ova ambasadorka dobre volje Serena Williams, Freida Pinto, Dani Alves, Kolo Touré, Neymar in številni drugi.

»Svetovna učna ura ne bo namenjena le poučevanju otrok o ciljih trajnostnega razvoja, temveč jih bo spodbujala k njihovemu uresničevanju. Otroci in mladi bodo seznanjeni z izzivi prihodnosti in spodbujeni h doseganju sprememb v svojih lokalnih skupnostih,« je dejal izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. »Mladi lahko prispevajo k uresničevanju globalnih ciljev s tem, da preverjajo izpolnjevanje obljub voditeljev ter s prevzemanjem odgovornosti za gradnjo boljše prihodnosti za vsakogar.«

Svetovna učna ura bo v tednu od 28. septembra dalje potekala v šolah na vseh svetovnih kontinentih. Približno 500 milijonov deklic in dečkov med 8. in 14. letom bo imelo priložnost podrobneje spoznati cilje trajnostnega razvoja.

Richard Curtis, pobudnik kampanje o globalnih ciljih, je dejal: »Čudovito bi bilo, če bi vsi učitelji na svetu zagotovili, da bo njihova šola sodelovala v pobudi Svetovne učne ure. S širjenjem in predajanjem znanja bodo pomagali ustvariti prvo in hkrati najodločnejšo generacijo, ki bo odpravila absolutno revščino, nepravičnosti in neenakosti ter zadnjo generacijo, ki ji grozijo podnebne spremembe.«

Več informacij: https://www.tes.com/worldslargestlesson/

UNICEF Slovenija vas v torek, 29. 9. 2015, ob 17. uri, vabi v Muzej novejše zgodovine v Celju na predstavitev Svetovne učne ure.
Junior ambasadorji UNICEF-a bodo v okviru pobude Svetovna učna ura predstavili cilje trajnostnega razvoja in kaj lahko mladi sami storijo v smeri uresničevanja teh pomembnih ciljev. Imenovali bomo tudi novo Junior ambasadorko UNICEF-a Slovenija. Posebna gostja prireditve bo mag. Nataša Adlešič Barba, nacionalna koordinatorica Evropskega leta za razvoj na MZZ.