UNICEF najostreje obsoja napade na otroke v sirskem mestu Aleppo

UNICEF najostreje obsoja napade na otroke v sirskem mestu Aleppo

V Siriji otroci nikjer več niso varni

UNICEF najostreje obsoja nedavne napade na civilne predele sirskega mesta Aleppo, v katerem je bilo ubitih najmanj 19 otrok. Od tega je bilo šest otrok ubitih v UNICEF-ovem otrokom prijaznem prostoru.

Izjava UNICEF-ove predstavnice v Siriji, Hanae Singer

 »Otrokom prijazni prostori so namenjeni igranju in učenju otrok. V njih naj bi otroci znova občutili otroštvo in ob igri vsaj za kratek čas pozabili na vojne grozote. Nikoli in nikjer ne smejo biti tarča napadov. 

Nedavni grozljiv napad dokazuje, da je lahko za otroke v Siriji tudi igranje smrtno nevarno. V zadnjih tednih so se zgodili številni napadi na civilna območja, v katerih so življenja izgubili ali bili močno poškodovani otroci. Ti napadi dokazujejo grobe kršitve zakonov vojne in hkrati opominjajo, da otroci v Siriji nikjer več niso varni. 

UNICEF poziva sprte strani v sirski vojni, da nemudoma prenehajo s tovrstnimi napadi in storijo največ za zaščito prebivalcev in javnih ustanov ter infrastrukture, kot so šole, zdravstveni centri, bolnišnice in vodna infrastruktura, kar je skladno z mednarodnim humanitarnim pravom. Vsi prebivalci, vključno z otroki, morajo biti zaščiteni.«