Kriza otrok beguncev v Evropi bo naraščala, vse dokler humanitarne potrebe v Siriji in regiji ne bodo urejene

Kriza otrok beguncev v Evropi bo naraščala, vse dokler humanitarne potrebe v Siriji in regiji ne bodo urejene

UNICEF je danes opozoril, da se bo begunska kriza v Evropi le še poglabljala, v kolikor ne bo vloženih več naporov v prekinitev spopadov v Siriji in za pomoč milijonom ljudem, ki jih je prizadelo nasilje.

»Vsi Sirci, s katerimi sem govoril, so mi zatrdili, da bi raje ostali v svoji domovini, če bi le lahko živeli v miru, dostojno in se počutili varne,« je dejal Peter Salama, UNICEF-ov regionalni direktor za Bližnji vzhod in Severno Afriko. »Na begu v Evropo tvegajo lastna življenja in življenja svojih otrok, saj doma nimajo drugih možnosti niti prihodnosti.«

Zaradi vojne v Siriji 16 milijonov ljudi, med katerimi je polovica otrok, potrebuje nujno življenjsko pomoč in zaščito, vključno s pitno vodo, hrano, osnovno zdravstveno oskrbo in šolanjem. 

Po UNICEF-ovih podatkih je bilo dva milijona otrok v Siriji prisiljenih prekiniti izobraževanje, skoraj pet milijonov ljudi po državi pa je v zadnjih mesecih trpelo zaradi dolgotrajnih in pogosto namernih prekinitev oskrbe s pitno vodo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je delovanje  več kot polovice javnih bolnišnic v Siriji deloma ali v celoti ohromljeno. 

Več kot štiri milijone Sircev, med katerimi je polovica otrok, je zapustila domovino, odkar so se pred petimi leti začeli spopadi. Zadnji podatki EU kažejo, da je v letu 2015 v Evropo prišlo največ beguncev iz Sirije. Medtem ko se krepijo napori za pomoč migrantom in beguncem, ki iščejo zaščito v Evropi, je potrebno podporo zagotoviti tudi državam, ki mejijo na Sirijo. Samo v Turčiji sta začasno zaščito dobila dva milijona Sircev, kar je trikrat več kot v začetku leta 2014 in največje število sirskih beguncev v kateri koli drugi državi. V Libanonu, državi s 4,8 milijona prebivalcev, je 1,1 milijona sirskih beguncev, v Jordaniji pa skoraj 630.000 registriranih beguncev. 

Kljub velikanskim izzivom, s katerimi se soočajo Sirci, humanitarne potrebe močno presegajo finančna sredstva – UNICEF-ov poziv za zagotavljanje nujne pomoči v Siriji in sosednjih državah v 2015, v višini 903 milijone ameriških dolarjev, je prejel manj kot polovico potrebnih sredstev.