UNICEF: od leta 2000 rešenih skoraj 50 milijonov otroških življenj

UNICEF: od leta 2000 rešenih skoraj 50 milijonov otroških življenj

Smrtnost otrok, mlajših od pet let, se je od leta 1990 več kot prepolovila. Do leta 2030 bi lahko rešili dodatnih 38 milijonov otroških življenj, če se bo napredek na področju zniževanja smrtnosti otrok nadaljeval v skladu s Cilji trajnostnega razvoja, ki jih bodo svetovni voditelji potrdili konec septembra.

UNICEF je danes predstavil poročilo z naslovom Zavezani k preživetju otrok: Obnovljena zaobljuba; poročilo o napredku 2015, ki preučuje napredek, dosežen na področju preživetja otrok. Poročilo ugotavlja, da je bilo od leta 2000, ko so svetovni voditelji sprejeli Razvojne cilje tisočletja, rešenih 48 milijonov življenj otrok, mlajših od pet let. Ta izjemen uspeh je posledica usklajenega delovanja svetovnih voditeljev v smeri reševanja otroških življenj kot politične prioritete, izboljšanja podatkov o smrtnosti otrok in njihove uporabe ter spodbujanja učinkovitih rešitev. 

Najnovejši podatki kažejo, da zaradi preprečljivih vzrokov letno umre 5,9 milijona otrok, mlajših od pet let, kar je 53 odstotkov manj kot leta 1990, ko je umrlo 12,7 milijona otrok. 

Nekatere države z najnižjimi dohodki in stopnjami razvoja so pokazale, da je mogoče občutno zmanjšati smrtnost otrok, kljub številnim oviram:
24 od 81 držav z nizkim in nižjim srednjim dohodkom, med katerimi so tudi Kambodža, Etiopija, Bangladeš in Uganda, so dosegle četrti Razvojni cilj tisočletja in zmanjšale smrtnost otrok, mlajših od pet let, za dve tretjini ali več. [1]

Med letoma 2000 in 2015 je 21 držav Podsaharske Afrike uspelo zaustaviti trend naraščajoče smrtnosti otrok ali vsaj potrojiti tempo doseganja napredka v primerjavi z letom 1990.

»Reševanje življenj milijonov otrok v mestnih predelih in na podeželju, v državah z visokimi in nizkimi dohodki, je eden najpomembnejših dosežkov novega tisočletja. Hkrati bo pospeševanje napredka na področju zniževanja smrtnosti otrok eden največjih izzivov v prihodnjih 15 letih,« je dejala namestnica izvršnega direktorja UNICEF-a Yoka Brandt. »Podatki kažejo, da lahko preprečimo smrti milijonov otrok, če vložimo več prizadevanj v doseganje vsakega otroka.«

Enostavne, učinkovite in nizko cenovne rešitve, ki so odločilno prispevale k zmanjšanju smrtnosti otrok, vključujejo: ustrezno oskrbo v času nosečnosti, med porodom in po porodu, spodbujanje dojenja, cepljenje proti nevarnim boleznim, razdeljevanje z insekticidi prepojenih mrež za zaščito pred malarijo, izboljšanje dostopa do pitne vode in sanitarij, oralno rehidracijsko sol za zdravljenje diareje, antibiotike za zdravljenje pljučnice, mikrohranila in terapevtsko hrano za pomoč podhranjenim. 

Kljub izjemnemu napredku pa četrti Razvojni cilj tisočletja, skladno s katerim naj bi se smrtnost otrok do leta 2015 znižala za dve tretjini, na globalni ravni ni bil dosežen. Na svetu vsak dan še vedno umre približno 16.000 otrok.

Ocene kažejo, da bo v obdobju od 1990 do konca 2015 pred dopolnjenim petim letom umrlo 236 milijonov otrok, večinoma zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili. Najpogostejši vzroki smrtnosti otrok ostajajo pljučnica, zapleti med porodom, bolezni povezane z diarejo in malarija. Podhranjenost dodatno prispeva k več kot polovici vseh smrti otrok, mlajših od pet let. 

Cilji trajnostnega razvoja predstavljajo izziv državam, da vidno izboljšajo in okrepijo napore v smeri, da bi do leta 2030 uspele zmanjšati smrtnost otrok na 25 smrti ali manj na 1000 živorojenih otrok. S pospešitvijo napredka, predvsem v državah, ki zaostajajo, lahko svet reši 38 milijonov otrok, mlajših od pet let.