Izjava izvršnega direktorja UNICEF-a Anthonyja Lakea o begunski krizi v Evropi

Izjava izvršnega direktorja UNICEF-a Anthonyja Lakea o begunski krizi v Evropi

»Srce parajoče fotografije otroških trupel, naplavljenih ob evropski obali, zadušenih v tovornjakih ali ob neuspešnih poskusih prečkanja žičnate ograje, so preplavile svet. To niso zadnje šokantne fotografije, ki so zaokrožile v družbenih omrežjih, na televiziji in na naslovnicah časopisov, saj se begunska kriza v Evropi poglablja. Toda šokiranje samo po sebi ni dovolj, potrebno je tudi ukrepanje. Otroci begunci si usode niso izbrali sami, saj na razvoj dogodkov niso imeli vpliva.  Ti otroci so upravičeni do posebne zaščite, kar je njihova pravica. 

Pozivamo k naslednjim ukrepom:  
1. Otrokom beguncem je treba zagotoviti zaščito, hrano, zdravstveno oskrbo, izobraževanje in psihosocialno pomoč ter varno zavetje za celotne družine.
2. Zagotoviti je treba zadostno število strokovnjakov za zagotavljanje podpore otrokom in njihovim družinam.
3. Nadaljevati je treba z iskalnimi in reševalnimi akcijami na morju in kopnem ter storiti vse za zaščito otrok beguncev pred izkoriščanjem in zlorabami.
4. Načelo najboljše koristi otroka mora postati vodilo pri vseh zadevah, ki se tičejo otrok beguncev in prosilcev za azil.

V mislih in srcih smo z družinami, ki so izgubile svoje otroke - na morju, kopnem ali razpotjih Evrope. Medtem ko se razprave o begunski krizi in iskanje rešitev nadaljuje, ne smemo pozabiti na človeški obraz te krize, na otroke in na njene razsežnosti. Najmanj četrtino iskalcev varnega zavetja v Evropi predstavljajo otroci. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je več kot 106.000 otrok zaprosilo za azil v Evropi.

Nikoli ne smemo pozabiti ozadja tragičnih zgodb družin, ki iščejo zavetje v Evropi: grozljivih spopadov, kot divjajo v Siriji, zaradi katerih je približno dva milijona otrok zapustilo svoje domove. Samo konec spopadov lahko prekine to množično trpljenje.«