Otroci, spregovorite o svojih stiskah v Varnih točkah

Otroci, spregovorite o svojih stiskah v Varnih točkah

V Sloveniji že 566 UNICEF-ovih Varnih točk

UNICEF Slovenija je z današnjo novinarsko konferenco ob začetku šolskega leta želel spomniti otroke, da se lahko v primeru težav vse leto zatečejo po pomoč v UNICEF-ove Varne točke. S tem namenom so skupaj z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer oblikovali poseben poziv otrokom. 

Otroci so včeraj že zakorakali v novo šolsko leto. Marsikateremu začetek pouka, pot v šolo in domov, odnosi s sošolci in številne druge težave predstavljajo stisko. »Zato pozivam otroke, da brez strahu spregovorijo o svojih težavah bodisi staršem, prijateljem, v šoli ali pa v UNICEF-ovih Varnih točkah. To je prvi in izjemno pomemben korak k iskanju rešitev, zato naj svojih stisk ne zadržujejo v sebi,« je na današnji novinarski konferenci v eni od Varnih točk - prostorih Varuha človekovih pravic - poudaril Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. 

In kaj Varne točke pravzaprav so? Gre za različne javne prostore, kot so lekarne, knjižnice, frizerski saloni, cvetličarne, trgovine in drugi prostori, kamor se lahko otroci zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Prepoznajo jih po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu, sicer pa o njih izvedo tudi v šoli. V Varnih točkah so prisotni ljudje, ki otrokom nudijo trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Po uvodnem izobraževanju, ki ga zanje organizira UNICEF Slovenija, so seznanjeni z ustreznimi oblikami pomoči otrokom v težavah in tako usposobljeni za nudenje pomoči otrokom. Osebje v Varnih točkah je najpomembnejši člen projekta. V njem sodelujejo prostovoljno, s svojo srčnostjo in prizadevnostjo pa pomagajo otrokom v težavah. To je potrdila tudi Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS, ki je gostila današnjo novinarsko konferenco. Prostori Varuha človekovih pravic so se namreč pred letom dni vključili v mrežo UNICEF-ovih Varnih točk kot izjemno pomembna institucija, ki si prizadeva za zaščito otrokovih pravic in sodeluje pri ustvarjanju varnejšega okolja za otroke. To je še posebej pomembno, saj se »kar 20 odstotkov vseh kršitev otrokovih pravic, ki jih letno obravnava Varuh, nanaša na različne oblike nasilja nad otroki, ki posegajo v otrokovo pravico, ki jo zagotavlja 19. člen Konvencije ZN o otrokovih pravicah,« je poudaril Tone Dolčič, namestnik varuhinje človekovih pravic RS. 

UNICEF-ove Varne točke so v trinajstih letih zaživele v 74 mestih po Sloveniji, skupaj jih je že 566, v njih pa sodeluje več kot 1.200 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom v stiski. V zadnjem letu so se mreži Varnih točk pridružile tudi poslovalnice velikih trgovcev, kot sta Lidl in Hofer, ki s svojo družbeno odgovornostjo pogumno stopajo naproti otrokom v stiski.

V preteklem šolskem letu je bilo v UNICEF-ovih Varnih točkah 63 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah in je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb. V vsaj 102 primerih pa so se otroci znašli v manjših težavah. Stiske otrok so različne, o čemer pričajo razlogi, zaradi katerih se otroci zatekajo po pomoč v Varne točke. Večinoma prihajajo zaradi medvrstniškega nasilja, družinskih stisk, nadlegovanja, manjših poškodb, ki jih lahko rešimo z obližem, pozabljenih oz. izgubljenih ključev in reševanja domačih nalog, včasih pa otroci Varne točke obiščejo zgolj iz radovednosti, kako je videti Varna točka, ali v iskanju prijaznega sogovornika. V zadnjem času beležimo porast obiskov tako zaradi socialnih stisk, zanemarjanja, kot tudi spletnega ustrahovanja.

»Zato spoštovani mediji, sporočite otrokom, da bolečina ni jokica stokica, da stiska ni tožibaba in nemoč ni špeckahla. Pridite v UNICEF-ovo Varno točko brez strahu in dvoma, če je stiska dovolj velika. V Varni točki vedno prisluhnemo je na novinarski konferenci pozval Boštjan Gorenc Pižama, promotor UNICEF-ovega projekta Varne točke. 
----
1. oktobra bo zaživela posebna spletna stran, ki bo omogočala prikaz tudi na pametnih telefonih in bo otrokom v stiski v veliko pomoč s praktičnimi nasveti ter prikazom najbližjih Varnih točk njihovi trenutni lokaciji. 
Seznam UNICEF-ovih Varnih točk

---

POZIV OTROKOM, DA O SVOJIH TEŽAVAH SPREGOVORIJO

Dragi otroci,

tako vi kot tudi mi odrasli se v življenju občasno znajdemo v težavah, večjih ali manjših. Pomembno je, da jih ne zadržujemo v sebi, ampak zanje poskušamo najti rešitev. Če sami ne zmoremo, poiščimo pomoč in o njih spregovorimo. 
Zato vas pozivava, da brez strahu spregovorite o svojih težavah bodisi svojim prijateljem, staršem, v šoli ali pa v UNICEF-ovi Varni točki. To je prvi in izjemno pomemben korak k iskanju rešitev, zato svojih stisk ne zadržujte v sebi. To, da poiščete pomoč, kaže na velik pogum, ki se zagotovo skriva v vsakem izmed nas. 

UNICEF-ove Varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko otroci zatečete in pogovorite o svoji težavi ali pa zgolj razrešite dvom, če je vaša stiska resna težava. To je prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, da imate težavo. Ko in če boste potrebovali Varno točko, lahko vedno brez strahu vstopite v prostor, ki je označen s posebno modro nalepko. Izberete si lahko katerokoli Varno točko, ki vam je najbolj simpatična. Odrasli v Varnih točkah pa bodo še posebej veseli, če jim boste prišli povedat tudi kakšen vic ali pa drugo lepo novico, ni torej nujno, da jih obiščete samo takrat, ko vam je težko.

Dobrodošli ste, da na pogovor pridete v vsakem primeru.
Želiva si, da vam iskanje pomoči ne bi predstavljalo dodatne stiske in boste pogumno (v)stopali rešitvam naproti. 

Vlasta Nussdorfer,
Varuhinja človekovih pravic RS

Tomaž Bergoč,
Izvršni direktor UNICEF-a Slovenija

Poziv otrokom (pdf, 204 KB)