Novak Đoković postal najnovejši UNICEF-ov ambasador dobre volje

Novak Đoković postal najnovejši UNICEF-ov ambasador dobre volje

UNICEF je včeraj imenoval Novaka Đokovića za novega UNICEF-ovega globalnega ambasadorja dobre volje. Vodilni teniški igralec sveta Đoković je bil že v dosedanji vlogi nacionalnega ambasadorja UNICEF-a Srbije in v okviru delovanja svoje fundacije osredotočen na pomoč najbolj ranljivim otrokom in njihovim skupnostim.

»Novak Đoković je heroj za otroke sveta,« je dejala Yoka Brandt, namestnica UNICEF-ovega izvršnega direktorja, na včerajšnjem posebnem dogodku na sedežu UNICEF-a v New Yorku. »S svojim delovanjem je dokazal, da lahko prepoznaven glas in dejanja izboljšajo položaj otrok po svetu, še posebej najmlajših,« dodaja Brandtova. 

Novak je bil imenovan za nacionalnega ambasadorja UNICEF-a Srbije leta 2011. Odtlej je vseskozi podpiral UNICEF-ova prizadevanja za boljše življenje otrok, še posebej najbolj marginaliziranih. Posebej se je osredotočil na pomembnost kakovostnega razvoja otrok in izobraževanja za najboljši možen začetek življenja. UNICEF je prepoznal njegovo zavezanost otrokovim pravicam in ga imenoval za globalnega ambasadorja dobre volje. 

Splošno znano je, da imajo otroci, ki so v zgodnjem otroštvu deležni ustrezne nege, zaščite in podpore za zdrav razvoj, večje možnosti za doseganje polnega potenciala kasneje v življenju. Đokovićeva osredotočenost na probleme otrok v ospredje postavila nujnost zagotavljanja celovitega in kakovostnega razvoja otrok v zgodnjem otroštvu. 

»Ponosen sem, da sem postal UNCEF-ov ambasador dobre volje in si bom lahko še naprej prizadeval za otrokove pravice ter za nujnost zagotavljanja kakovostnega razvoja vsakemu dečku in deklici,« je dejal Đoković. »Prva leta življenja so odločilna. Otroci, ki v tem času prejmejo ustrezno hrano, nego in podporo, imajo večjo verjetnost, da preživijo in odraščajo na zdrav način, so manj dovzetni za bolezni, razvijejo boljše kognitivne sposobnosti in življenjske spretnosti ter tako postanejo uspešni člani družbe.«

»Zavezal sem se, da bom UNICEF-u pomagal v prizadevanjih za kakovostno oskrbo in razvoj otrok v zgodnjem otroštvu, še posebej najbolj ranljivim, da bodo lahko ustvarili boljšo prihodnost zase, za svoje družine in skupnosti,« je dodal. 

Novak je doslej že pomagal izboljševati življenja otrok, ne le kot vzornik temveč tudi kot odločen zagovornik otrokovih pravic. Kot nacionalni ambasador UNICEF-a Srbije je obiskal številne vrtce, kjer se je prepričal o pomembnosti vzgoje in izobraževanja v zgodnjem otroštvu. Njegova podpora je prispevala h kakovostnejšim predšolskim izobraževalnim programom za najbolj ranljive skupine otrok v Srbiji. Finančno je prispeval tudi za UNICEF-ovo nujno pomoč prizadetim v lanskoletnih poplavah na Balkanu. Skupaj s svojim sponzorjem družbo UNIQLO je podprl izvajanje projekta Šole v Aziji v Bangladešu, na Kitajskem in Filipinih ter projekte zmanjševanja revščine in izboljšanja socialne vključenosti v Srbiji.

Najnovejši UNICEF-ov ambasador dobre volje je eden najboljših teniških igralcev vseh časov. V novi vlogi se je tako pridružil ostalim zvenečim imenom, ki so se ali se še vedno ponašajo z nazivom UNICEF-ov ambasador dobre volje: Dannyju Kayeu, Audrey Hepburn, Harryju Belafonteju, Orlandu Bloomu, Katy Perry, Rogerju Mooru, Shakiri, Maxim Vengerov, Sereni Williams in drugim.