V izjemnem vročinskem valu sirske otroke ogroža pomanjkanje vode

V izjemnem vročinskem valu sirske otroke ogroža pomanjkanje vode

Obnove vodnih virov v sirskem mestu Aleppo so se najbolj razveselili prebivalci mesta, ki je močno poškodovano zaradi nenehnih spopadov. Zaradi nadaljevanja spopadov in pogostih izpadov električne energije je bila prekinjena tudi oskrba s pitno vodo, zaradi česar je narasla nevarnost izbruha z vodo povezanih otroških bolezni.

»Prekinjena oskrba z vodo se je pojavila v najbolj neprimernem obdobju, ko se Sirci soočajo z izjemnim vročinskim valom,« je dejala Hanaa Singer, UNICEF-ova predstavnica v Siriji. »Nekateri predeli so bili brez tekoče vode skoraj tri tedne, zaradi česar je bilo na tisoče otrok dehidriranih in dovzetnejših za bolezni

Samo od začetka julija je 41 odstotkov oziroma 3.000 otrok, ki so obiskali zdravstveni center v okrožju Aleppo, trpelo za blažjo obliko diareje. 

»Zaskrbljeni smo, da bi bila oskrba s tekočo vodo v Aleppu lahko znova prekinjena, kar bi dodatno poglobilo krizo zaradi pomanjkanja vode, ki je prisotna na območju celotne države,« še poudarja Singerjeva. 

UNICEF je kljub nadaljevanju spopadov potrojil količino pitne vode, ki jo zagotavlja ranljivim prebivalcem, in sicer z 800.000 litrov na 2,5 milijona litrov dnevno, kar je največja količina vode, dostavljena na območje od začetka spopadov. Skoraj 200.000 prebivalcem v najbolj prizadetih predelih Aleppa UNICEF dnevno zagotavlja 15 litrov vode na posameznika. Poleg dostave pitne vode je bilo vzpostavljenih 50 zemeljskih vodnih vrtin, ki dnevno zagotovijo 16 milijonov litrov vode. UNICEF si hkrati prizadeva, da bi s filtracijo vode iz reke Kwaik v bližini Aleppa za 10-krat povečali oskrbo vode, kot jo zagotavlja zgolj podtalnica. Kljub prizadevanjem se približno 500.000 prebivalcev Aleppa vsak dan bori, da bi prejeli dovolj vode za preživetje. 

Zaradi porasta z vodo povezanih bolezni je UNICEF zagotovil posebne pakete za pomoč  več kot 18.000 otrokom, ki trpijo za diarejo. Hkrati razdeljuje tablete za prečiščevanje vode za milijon ljudi. 

Skupaj s partnerskimi organizacijami in lokalnimi oblastmi si UNICEF prizadeva za dolgotrajnejšo rešitev problema oskrbe s pitno vodo. 

UNICEF opozarja oborožene sile v vojni, da se vzdržijo dejanj uničevanja ali poškodovanja vodnih virov ter distribucijskih kanalov, ki so v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom.