Razstavi UNICEF-ovih Punčk iz cunj ponovno odprli vrata

Razstavi UNICEF-ovih Punčk iz cunj ponovno odprli vrata

Ob 12. rojstnem dnevu UNICEF-ovega projekta Punčke iz cunj v Sloveniji sta danes v Ljubljani vrata odprli tradicionalni prodajni razstavi unikatnih punčk. Svojo izbranko bodo obiskovalci lahko posvojili vse do 2. junija in s tem prispevali za UNICEF-ove programe cepljenja otrok v državah v razvoju proti šestim nevarnim otroškim boleznim.

V prostorih knjigarne Konzorcij je bilo danes znova pisano in čarobno. Otroci v vrtcih so skupaj s svojimi vzgojiteljicami vse leto pridno izdelovali UNICEF-ove Punčke iz cunj. Punčke so postale njihove prijateljice, z njimi so se igrali in se učili skrbeti zanje. Punčka v UNICEF-ovem projektu predstavlja otroka iz države v razvoju, ki potrebuje pomoč, zato se otroci v projektu seznanijo tudi s položajem vrstnikov v državah v razvoju. Punčke so pogosto odšle domov z otroki in z njimi preživele konec tedna. Otroci so skupaj s starši dogodivščine skrbno zapisovali v posebne dnevnike, ki so razstavljeni skupaj s 45 punčkami in bodo obiskovalce ob prebiranju vrnili nazaj v otroštvo. 

Pisano in družabno je bilo danes tudi v desnem atriju ljubljanske Mestne hiše. Razstavo punčk je odprl župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Dogajanje je z odlomki iz monodrame Mulc popestril Bojan Emeršič, za vodenje je poskrbel 15-letni Aleš Ljoljo, za glasbeno vzdušje pa kitarski Duo Aritmija. 

Punčke iz cunj so eden najbolj priljubljenih in uspešnih dobrodelnih projektov, s katerim UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Podatki kažejo, da zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre 1,5 milijona otrok. UNICEF si prizadeva, da bi bil cepljen prav vsak otrok, saj verjame, da zdravi otroci lažje uresničijo svoj polni potencial.

V okviru projekta Punčka iz cunj, ki ga v Sloveniji izvajamo že dvanajsto leto, je UNICEF Slovenija omogočil cepljenje več kot 17.500 otrok v državah v razvoju. 


UNICEF-ove Punčke iz cunj vse leto izdelujejo prostovoljci iz vse Slovenije: upokojene gospe, ki jim izdelovanje punčk pomeni kreativen način preživljanja prostega časa, ter šolarji, otroci v vrtcih in posamezniki, ki želijo pomagati ranljivim otrokom. Gre za projekt povezovanja različnih generacij. Vsaka punčka je unikatna, izdelana z veliko truda in topline. Opremljena je z osebno izkaznico ter dopisnico, s katerima lahko posvojitelj punčke sporoči izdelovalcu, kje je novi dom punčke in z njim vzpostavi stik. Številni stiki tako prerastejo v prava prijateljstva, ki so se stkala na temelju dobrodelnosti.

Punčka iz cunj je igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta. V UNICEF-ovem projektu predstavlja otroka iz države v razvoju, ki ga je potrebno cepiti in potrebuje našo pomoč. Posameznik punčko posvoji z donacijo v višini 20 evrov, kolikor v povprečju stane cepljenje enega otroka proti šestim otroškim nevarnim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus).