Mesec dni po potresu v Nepalu

Mesec dni po potresu v Nepalu

Izjemen odziv darovalcev v Sloveniji - UNICEF Slovenija je za nujno pomoč v Nepalu prispeval že 200.000 evrov

Mineva mesec dni od katastrofalnega potresa v Nepalu. Pozornost svetovne javnosti in medijev pojenja, čeprav otroci in njihove družine še vedno potrebujejo nujno pomoč za preživetje. 

UNICEF Slovenija je sredstva za nujno pomoč prizadetim pričel zbirati že nekaj ur po katastrofalnem potresu v Nepalu. Ta je terjal številne smrtne žrtve, na glavo postavil življenja tamkajšnjih prebivalcev, porušil njihove domove in kruto prekinil brezskrbna otroštva. Slovenska javnost je, kot že večkrat doslej ob naravnih nesrečah, izkazala izjemno solidarnost s prizadetimi prebivalci. Z izjemno podporo darovalcev je UNICEF Slovenija za zagotavljanje nujne pomoči otrokom in njihovim družinam v Nepalu prispeval že 200.000 evrov. 

Akcija zbiranja sredstev se nadaljuje, saj bodo prebivalci nujno življenjsko pomoč potrebovali še nekaj tednov, obnova območja pa bo trajala več mesecev, celo leta. Njen cilj bo porušeno območje obnoviti bolje, kot je bilo pred silovitima potresoma, ter vzpostaviti boljše življenjske pogoje za otroke in prihodnje generacije mladih. V državi, kjer otroci predstavljajo več kot 40 odstotkov prebivalcev, je izjemno pomembno, da obnova vključuje tudi vodilo najboljše koristi za otroke.

UNICEF je s programi pomoči otrokom v Nepalu prisoten že več kot 40 let, zato je lahko nujno življenjsko pomoč pričel zagotavljati takoj po potresu. V najhuje prizadetih območjih nujno pomoč potrebuje 4,2 milijona ljudi, od tega 1,7 milijona otrok. Otroci najbolj potrebujejo pitno vodo, hrano, zdravstveno oskrbo, pomoč pri premagovanju travm, varno zavetišče in nadaljevanje šolanja.

V zadnjem mesecu je UNICEF skupaj s partnerji:

več kot 305.000 ljudem zagotovil zadostne količine vode za pitje, gospodinjsko rabo in osebno higieno. Več kot 45.000 ljudem je omogočil uporabo ustreznih sanitarij;
zagotovil posebne šotore za vzpostavitev bolnišnic in porodnišnic na prostem. Zagotavlja zdravila in medicinsko opremo ter pripomočke za varen porod. 
vzpostavil 22 zavetišč za nosečnice, matere in novorojenčke, ki se po odpustu iz bolnišnic ne morejo vrniti v porušene domove. Spodbuja dojenje in nosečnice oskrbuje z dodatki železa ter folne kisline. 
poleg razdelitve higienskih pripomočkov za več kot 225.000 ljudi UNICEF prebivalce poučuje tudi o pomembnosti izvajanja higienskih ukrepov;
zagotovil terapevtsko hrano za več kot 3.000 hudo podhranjenih otrok; 
priskrbel cepiva proti ošpicam in rdečkam za več kot pol milijona otrok in dodatke vitamina A ter tablete za razčrvičenje za 800.000 otrok;
vzpostavil 65 otrokom prijaznih točk, v katerih se otroci lahko varno igrajo, učijo ali prejemajo psihosocialno pomoč. Priskrbel je pripomočke za igro in rekreacijo otrok. 
skupaj s partnerji sodeluje pri identifikaciji in zaščiti otrok, ki so v potresu ostali ločeni od svojih staršev ali pa so jih izgubili, zaradi česar so potencialne žrtve zlorab, izkoriščanja in trgovine z ljudmi. 

UNICEF bo v Nepalu zagotavljal nujno in razvojno pomoč ranljivim otrokom, dokler bo to potrebno in tudi, ko se bo svetovna pozornost preusmerila drugam.