V Nepalu se med ruševinami vsako uro rodi 12 novorojenčkov

V Nepalu se med ruševinami vsako uro rodi 12 novorojenčkov

UNICEF Slovenija je s podporo darovalcev za nujno pomoč v Nepalu nakazal že 150.000 evrov

UNICEF opozarja, da se na najhuje prizadetih območjih v Nepalu vsako uro rodi približno dvanajst novorojenčkov brez ustrezne zdravstvene oskrbe. Nedavna potresa sta močno poškodovala tudi zdravstvene centre in porodnišnice. UNICEF opozarja, da bodo v prihodnjih mesecih resno ogrožena življenja skoraj 18.000 otrok in njihovih mater, če se nemudoma ne bo pričela skupna akcija za vzpostavitev ključne zdravstvene oskrbe. 

V 14 najhuje prizadetih predelih je bilo poškodovanih ali popolnoma porušenih najmanj 70 odstotkov porodnišnic, v nekaterih predelih tudi 90 odstotkov. Zaradi preobremenjenosti bolnišnic in zdravstvenih centrov je mnogo nosečnic ostalo brez potrebne oskrbe, ključne za varen porod in rojstvo zdravega otroka. Na tisoče prebivalcev je v potresih izgubilo streho nad glavo, zaradi česar so matere ostale brez varnega zavetja za nego novorojenčkov.

»Število nosečnic, ki rojevajo na prostem, se je v najbolj prizadetih območjih povečalo za tretjino,« poudarja Tomoo Hozumi, UNICEF-ov predstavnik v Nepalu. »Prvi dnevi so odločilni za preživetje novorojenčka, zato smo izjemno zaskrbljeni zaradi njihovega preživetja in dobrobiti njihovih mater.« 

Kljub napredku v zadnjih desetletjih je bila v Nepalu ustrezna zdravstvena oskrba mater in novorojenčkov pomanjkljiva že pred potresoma. Zaradi preprečljivih vzrokov je vsak dan umrlo 38 novorojenčkov, vsakih osem ur pa tudi nosečnica zaradi zapletov med porodom. Pred potresoma je v 14 najhuje prizadetih območjih v zdravstvenih centrih rodilo 38 odstotkov nosečnic, 59 odstotkov nosečnic je bilo deležnih ustrezne oskrbe v času nosečnosti. UNICEF je resno zaskrbljen, saj sta silovita potresa dodatno poslabšala že sicer pomanjkljivo zdravstveno oskrbo nosečnic in novorojenčkov. 

UNICEF v sodelovanju s partnerskimi organizacijami v Nepalu:
•         zagotavlja posebne šotore za vzpostavitev bolnišnic in porodnišnic na prostem;
•         vzpostavlja 22 zavetišč za nosečnice, matere in novorojenčke, ki se po odpustu iz bolnišnic ne morejo vrniti v porušene domove. Spodbuja dojenje in nosečnice oskrbuje z dodatki železa ter folne kisline. 
•         organizira mobilne enote za zagotavljanje nujne zdravstvene pomoči v najhuje prizadetih območjih;
•         zagotavlja zdravila in medicinsko opremo ter pripomočke za varen porod

UNICEF je doslej:
več kot 224.000 ljudem zagotovil zadostne količine vode za pitje, gospodinjsko rabo in osebno higieno. Več kot 24.000 ljudem je omogočil uporabo ustreznih sanitarij;
poleg razdelitve higienskih pripomočkov za več kot 180.000 ljudi UNICEF prebivalce poučuje tudi o pomembnosti izvajanja higienskih ukrepov;
priskrbel cepiva proti ošpicam in rdečkam za več kot pol milijona otrok in dodatke vitamina A ter tablete za razčrvičenje za 800.000 otrok;
vzpostavil 53 otrokom prijaznih UNICEF-ovih točk, v katerih se otroci lahko varno igrajo, učijo ali prejemajo psihosocialno pomoč. Priskrbel je pripomočke za igro in rekreacijo otrok. 
Skupaj s partnerji sodeluje pri identifikaciji in zaščiti otrok, ki so v potresu ostali ločeni od svojih staršev ali pa so jih izgubili.