Mladinski vrh predstavil stališča Angeli Merkel

Mladinski vrh predstavil stališča Angeli Merkel

Med mladimi udeleženci je tudi slovenski predstavnik Tadej Jezernik, Junior ambasador UNICEF-a

V okviru mladinskega vrha J7, ki te dni poteka v Berlinu, se je 54 mladih delegatov, med njimi tudi Junior ambasador UNICEF-a Tadej Jezernik, srečalo z nemško kanclerko Angelo Merkel. Predstavili so ji svoja stališča glede največjih globalnih izzivov, o katerih bodo čez mesec dni razpravljali na vrhu skupine G7 – predstavniki industrijsko najrazvitejših držav sveta.

»Spoštujem dejstvo, da kritiki globalizacije opozarjajo na napake. Prav zato sem se srečala z mladimi, da skupaj proučimo, kako lahko svet postane prijaznejši do vseh in dosežemo več,« je ob srečanju z mladimi poudarila kanclerka Angela Merkel.  

»Danes so na vrsti mladi, da spregovorijo. Prisluhniti jim moramo in jih vključiti v reševanje izzivov prihodnosti,« je dodala nemška ministrica za mlade Manuela Schwesig. »Živahne in poglobljene razprave, ki potekajo v okviru mladinskega vrha J7 kažejo, da moramo z mlajšo generacijo združiti moči pri ustvarjanju trajnostnega razvoja za vse.«

Mladi udeleženci srečanja J7 si prizadevajo, da bi bil njihov glas (u)slišan na najvišji politični ravni: »Verjamemo, da imajo predstavniki skupine G7 pomembno vlogo pri trajnostnem razvoju. Verjamemo tudi, da moramo mladi prispevati k boljšemu svetu, v katerem živimo. Soustvarjati moramo prihodnost. Če mladi ne bomo povzdignili glasu, zagovarjali svojih pravic in se zavzemali za lastne ideale, tega ne bo storil nihče drug. Ukrepati  moramo zdaj,« so poudarili mladi udeleženci vrha. 

V okviru mladinskega vrha so mladi izdelali posebno deklaracijo o ključnih globalnih izzivih G7: zaščite planeta, gradnje zdrave prihodnosti za vse, opolnomočenja žensk ter pravične trgovine.   

MLADINSKI VRH J7
Berlin 6.-14. maj 2015
 

G7
Junija letos bo v Nemčiji potekal vrh G7, na katerem bodo voditelji sedmih industrijsko najbolj razvitih držav sveta (ZDA, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Velike Britanije) razpravljali o največjih globalnih izzivih. Srečanje bo gostila nemška kanclerka Angela Merkel.

J7
Mesec dni pred vrhom G7 bo v Nemčiji potekal tudi mednarodni mladinski vrh, imenovan J7, ki ga prireja Nemška Zvezna Vlada, Zvezno ministrstvo za mlade in UNICEF Nemčija. Srečanje mladih bo potekalo od 6. do 14. maja 2015 v Berlinu pod naslovom »Odgovornost za ukrepanje«.

Vrha J7 se bo udeležilo šest ekip mladih, starih od 15 do 18 let iz vseh držav G7 ter 8 drugih mladih, ki so bili s strani regionalne pisarne UNICEF-a v Ženevi ali s strani nemške vlade prepoznani kot aktivni mladi, ki lahko pomembno vplivajo na oblikovana stališča Vrha J7. V tej skupini je tudi slovenski predstavnik, Junior ambasador UNICEF-a Slovenija, Tadej Jezernik.
 
Udeleženci so s stališča mladih proučili ključna vprašanja vrha G7, ki bo potekal junija 2015 na jugu Nemčije. Glavne teme, o katerih so razpravljali mladi,  so Zaščita našega planeta, Pravična trgovina, Ustvarjanje zdrave prihodnosti za vse ter Pravice žensk in deklic. Oblikovali so skupna stališča in jih predstavili nemški kanclerki Angeli Merkel, predvideno pa je tudi srečanje z ostalimi visokimi predstavniki skupine držav G7.