Nepal znova stresel potres

Nepal znova stresel potres

UNICEF zaskrbljen zaradi dodatnega poslabšanja poožaja otrok

Po katastrofalnem potresu, ki je 25. aprila prizadel Nepal in terjal več kot 8.000 smrtnih žrtev ter poškodoval več tisoč ljudi, je državo danes znova stresel potres z magnitudo 7,4. 

Vnovično tresenje tal je opisala Rose Foley z UNICEF-ovega urada v Nepalu: »Ob tresenju tal, ki mu ni bilo videti konca, smo se zatekli pod mize. Ko so sunki začeli pojenjati, smo takoj zapustili poslopje in odšli na prosto. Popotresni sunki so se nadaljevali in zdelo se nam je, kot da smo na močno razburkanem morju. Zaskrbljeni smo zaradi nepalskih otrok, ki so najhujše doživeli že v prejšnjem potresu, danes pa jih je prizadel nov. Že pred tem je 1,7 milijona otrok nujno potrebovalo pomoč v obliki pitne vode, varnega zavetja in posebne podpore. UNICEF-ove ekipe na terenu že od prvih ur po katastrofalnem potresu otrokom zagotavljajo nujno pomoč – pitno vodo, šotore, higienske pripomočke, zdravila in pomoč pri premagovanju travm. UNICEF-ove ekipe zagotavljajo pomoč v vseh predelih, ki so bila najhuje prizadeta. Posebno pozornost bomo namenili zagotavljanju pomoči otrokom, ki jih je danes prizadel nov potres. Za zaščito nepalskih otrok bomo naredili vse, kar je v naši moči.«

UNICEF je doslej v Nepalu na najhuje prizadetih območjih zagotovil pitno vodo za 224.000 ljudi, ustrezne sanitarije za 24.000 ljudi in higienske pripomočke za več kot 130.000 ljudi. Vzpostavil ja tudi 45 otrokom prijaznih šotorov, kjer se otroci lahko učijo, igrajo ali prejmejo posebno pomoč za premagovanje travm.