Tadej Jezernik na mednarodnem mladinskem vrhu Junior 7 v Berlinu

Tadej Jezernik na mednarodnem mladinskem vrhu Junior 7 v Berlinu

Naš Junior ambasador se bo srečal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel

Mesec dni pred vrhom G7 bo v Nemčiji potekal tudi mednarodni mladinski vrh, imenovan J7, ki ga prirejajo nemška zvezna vlada, zvezno ministrstvo za mlade in UNICEF Nemčija. Srečanje mladih bo potekalo od 6. do 14. maja 2015 v Berlinu pod naslovom Odgovornost za ukrepanje.

Vrha J7 se bo udeležilo šest ekip mladih, starih od 15 do 18 let, iz vseh držav G7 ter 8 drugih mladih, ki jih je regionalna pisarna UNICEF-a v Ženevi ali nemška vlada prepoznala kot aktivne mlade ljudi, ki lahko pomembno vplivajo na oblikovana stališča vrha J7. V tej skupini je tudi slovenski predstavnik, Junior ambasador UNICEF-a Slovenija, Tadej Jezernik. 

Mladi bodo na srečanju razpravljali o naslednjih temah:
Zaščita našega planeta – razpravljali bodo o zaščiti voda in upravljanju z njimi, učinkoviti rabi virov in o boju proti podnebnim spremembam. 
Ustvarjanje zdrave prihodnost za vse – razpravljali bodo o spodbujanju zdravega načina življenja, premagovanju bolezni (še posebej tistih, ki so posledica revščine) in boju proti odpornosti na antibiotike.
Opolnomočenje žensk: ustvarjanje pravične prihodnosti za vse – mladi bodo razpravljali o dostopnosti izobraževanja, enakem uresničevanju pravic moških in žensk, deklic in dečkov.
Pravična trgovina – razprava o standardih za pravične dobavne verige in boju proti revščini.
Participacija in opolnomočenje – udeleženci srečanja lahko predlagajo dodatne teme za razpravo. 

Oblikovali bodo skupna stališča in jih predstavili nemški kanclerki Angeli Merkel, predvideno pa je tudi srečanje z ostalimi visokimi predstavniki skupine držav G7.

Več preberite na blogu: http://j7berlin2015.blogspot.com/