V Nepalu pričetek množičnega cepljenja otrok proti ošpicam in rdečkam

V Nepalu pričetek množičnega cepljenja otrok proti ošpicam in rdečkam

UNICEF, Svetovna zdravstvena organizacija in nepalsko ministrstvo za zdravje so danes pričeli izvajati akcijo množičnega cepljenja, v okviru katere bo več kot pol milijona otrok v Nepalu cepljenih proti ošpicam in rdečkam.

Pomanjkanje varnega zavetja in ustreznih sanitarij predstavlja veliko tveganje za izbruh bolezni.  Število ljudi, ki so v potresu ostali brez strehe nad glavo, narašča, kot tudi tistih, ki se zaradi strahu pred vnovičnim tresenjem tal ne želijo vrniti v svoje domove. Vse več ljudi biva na prostem.

UNICEF-ovi podatki kažejo, da je bila zaščita otrok pred ošpicami pomanjkljiva že pred potresom, saj eden od desetih otrok ni bil cepljen proti tej bolezni, ki je za otroke lahko smrtno nevarna. 

»Ošpice in rdečke so zelo nalezljive in lahko tudi smrtonosne. Bojimo se, da bi se v prenatrpanih šotorskih naseljih hitro razširile med otroci,« poudarja UNICEF-ov predstavnik v Nepalu Tomoo Hozumi. »Že desetletja si v Nepalu prizadevamo izkoreniniti ošpice. Če ne ukrepamo zdaj, lahko znova izbruhnejo in ogrozijo življenja otrok ter izničijo naše dosedanje napore.«

V prvi fazi akcije bodo ekipe cepile otroke, mlajše od pet let, v šotorskih naseljih v treh gosto naseljenih okrožjih doline Katmanduja - Bhaktapur, Kathmandu in Lalitpur. V prihodnjih tednih bo cepljenje razširjeno na 12 najhuje prizadetih predelov. 

»Sodelujemo s partnerji pri zagotavljanju več deset tisoč cepiv in njihovemu ustreznemu shranjevanju na hladnem, da ostanejo učinkovita,« je dejal Hozumi. »Delamo vse, kar je v naši moči, da bi pred dodatnimi nevarnostmi zaščitili otroke, ki so preživeli katastrofalen potres.«

V najhuje prizadetih predelih Nepala nujno pomoč potrebuje približno 1,7 milijona otrok. Poleg cepljenja za zaščito otrok pred boleznimi se UNICEF prebivalcem v najhuje prizadetih predelih trudi zagotoviti pitno vodo in ustrezne sanitarije.
 
Najnovejše v zvezi z zagotavljanjem pomoči:

UNICEF je 90.000 ljudem v predelih Kavrepalanchok, Lalitpur in Kathmandu zagotovil zadostne količine vode za pitje, gospodinjsko rabo in osebno higieno. 

Skoraj 80.000 ljudem v sedmih najhuje prizadetih predelih (Gorkha, Dhading, Dolakha, Sindhupalchok, Kavrepalanchok, Lalitpur and Kathmandu) je razdelil higienske pripomočke in jih poučil o pomembnosti izvajanja higienskih ukrepov;

Paketi humanitarne pomoči, ki so bili s tovornimi letali dostavljeni v Katmandu, so na poti v oddaljene in težko dostopne predele. 

UNICEF potrebuje 50 milijonov ameriških dolarjev za nujno pomoč prizadetih v potresu v prihodnjih treh mesecih.