Teden dni po potresu v Nepalu resna nevarnost izbruha bolezni

Teden dni po potresu v Nepalu resna nevarnost izbruha bolezni

Teden dni po katastrofalnem potresu v Nepalu UNICEF opozarja, da zdravje in dobrobit otrok visi na nitki – mnogi so ostali brez strehe nad glavo in zdravstvene oskrbe, številni doživljajo hude čustvene travme. Ti otroci nujno potrebujejo pomoč, posebno skrb in zaščito. Zaradi bližajočega deževnega obdobja otrokom grozi izbruh nevarnih bolezni kot sta kolera in diareja ter nevarnost pojava poplav in zemeljskih plazov.

»Potres je povzročil neprestavljivo uničenje,« je dejal Rownak Khan, namestnik UNICEF-ovega predstavnika v Nepalu. »Bolnišnice so prenatrpane, trupla še vedno ujeta v ruševinah, ljudje spijo na prostem. Primanjkuje pitne vode. Vse to so idealne razmere za izbruh nevarnih bolezni.«

Katastrofalen potres je 25. aprila z zemljo zravnal 130.000 domov. Tri milijone ljudi nujno potrebuje pomoč v obliki hrane. Približno 24.000 prebivalcev je zavetišče našlo v trinajstih šotorskih naseljih. V državi, kjer sicer več kot 40 odstotkov otrok zaostaja v rasti, je zaradi pomanjkanja hrane ogroženih več milijonov otrok. Najmanj 15.000 akutno podhranjenih otrok trenutno potrebuje posebno terapevtsko zdravljenje. V 12 najbolj prizadetih okrožjih otroci nujno potrebujejo vodo, zdravstveno oskrbo, otrokom prijazne točke za igro in rekreacijo ter nadaljevanje šolanja.  

Takoj po potresu je UNICEF pričel z razdeljevanjem šotorov za prizadete prebivalce in za vzpostavitev bolnišnic na prostem, pitno vodo, tablete za prečiščevanje vode in higienske pripomočke. Vse to je imel vnaprej pripravljeno v UNICEF-ovem uradu v Nepalu. V prihodnjih dneh je UNICEF okrepil in razširil zagotavljanje nujne pomoči otrokom v najbolj prizadetih območjih, vključno v oddaljenih in težko dostopnih predelih.

»Preostalo nam je izjemno malo časa za zaščito otrok, prizadetih v potresu, pred izbruhom nevarnih bolezni, ki se v vlažnih in blatnih razmerah, kot so sedaj, izjemno hitro širijo,« poudarja Khan. »Zato je zdaj izjemno pomembno, da na prizadeta območja dostavimo zdravila, medicinsko opremo, pitno vodo in šotore.«

V preteklem tednu je UNICEF:

- dostavil več kot 80 ton humanitarne pomoči, vključno s šotori, ponjavami, odejami in zdravili. V šotorskih zavetiščih je vzpostavil otrokom prijazne prostore, kjer se lahko varno igrajo, učijo  ali prejemajo pomoč pri premagovanju travm.

- dostavil nujno pomoč tudi v predele izven doline Katmanduja, vključno z okrožji Kavre in Gorkha, kjer je več tisoč ljudem zagotovil tablete za prečiščevanje vode, mila, šotore in kanistre za vodo. V okrožju Dhading je v sedem odročnih vasi s helikopterji  dostavil higienske pripomočke, družinske pakete in tablete za prečiščevanje vode. 

- V predelih Gorkha, Kaski, Sindhuli, Kavre, Ramechhap in prestolnici Kathmandu je pričel zagotavljati psihosocialno pomoč. Danes bo na nacionalnem radiju pričel z ozaveščanjem prebivalcev o nujnih ukrepih za preživetje v kriznih razmerah. Obvestila bodo predvajana večkrat dnevno. 

UNICEF je objavil, da za nujno pomoč otrokom v Nepalu v prihodnjih treh mesecih potrebuje 50 milijonov ameriških dolarjev. Poziv za nujno pomoč je podprl tudi UNICEF-ov ambasador dobre volje Orlando Bloom, ki je Nepal obiskal že večkrat in posnel poseben video.