Potrebe po pomoči v Nepalu naraščajo

Potrebe po pomoči v Nepalu naraščajo

UNICEF potrebuje 50 milijonov ameriških dolarjev za nujno pomoč otrokom v Nepalu.

UNICEF bo za zagotavljanje nujne življenjske pomoči otrokom, prizadetim v uničujočem potresu v Nepalu, v prihodnjih treh mesecih potreboval 50 milijonov ameriških dolarjev. 

V sodelovanju s partnerskimi organizacijami bo UNICEF zagotavljal nujno pomoč na področju hrane, vode, posebne zaščite in nadaljevanja izobraževanja. S pomočjo želi doseči 1,7 milijona otrok, ki v 21 najhuje prizadetih okrožjih Nepala potrebujejo posebno skrb in zaščito, da bi preživeli. 

»Življenja otrok so bila zaradi potresa postavljena na glavo. Ti otroci nujno potrebujejo pomoč, ki vključuje vodo, hrano, zdravstveno oskrbo in zaščito,« poudarja Tomoo Hozumi, UNICEF-ov predstavnik v Nepalu.

Otroci so v kriznih razmerah vselej najbolj ranljivi, saj so bolj dovzetni za bolezni, ki se v prenatrpanih zavetiščih hitro širijo. Hkrati so zaradi pomanjkanja pitne vode in hrane tudi v nevarnosti, da postanejo  podhranjeni in dehidrirani. Mnogi so v potresu ostali brez staršev in so prepuščeni sami sebi. Pogosto postanejo žrtve zlorab in izkoriščanja, zato potrebujejo posebno skrb in zaščito.

»Zaradi pomanjkanja čiste pitne vode obstaja velika nevarnost izbruha epidemij. Na tisoče družin potrebuje zaščito pred močnim deževjem. Pričakujemo, da bodo v prihodnjih dneh, ko bomo prejeli več informacij o odročnih predelih in s tem razsežnosti katastrofe, potrebe prizadetih še naraščale,« dodaja Hozumi.  

UNICEF-ove ekipe na terenu razdeljujejo pitno vodo, tablete za prečiščevanje vode, vedra, oralno rehidracijsko sol in tablete cinka za preprečevanje dehidracije, pakete za osebno higieno, zdravila, sanitetni material in oblačila. Zagotavljajo šotore za prizadete prebivalce kot tudi za vzpostavitev bolnišnic na prostem, saj so bolnišnice zaradi izjemnega števila poškodovanih preobremenjene. UNICEF bo zagotovil tudi cepiva proti ošpicam in rdečkam, saj v kriznih razmerah obstaja velika nevarnost izbruha in hitre širitve nalezljivih bolezni, ki so za otroke lahko smrtonosne.UNICEF je V Nepal s posebnimi tovornimi letali dostavil 120 ton humanitarne pomoči.

V prihodnjih dneh bo UNICEF vzpostavil sto otrokom prijaznih točk in jih opremil s pripomočki za igro ter rekreacijo. V njih se bodo otroci lahko varno igrali in bili deležni psihosocialne pomoči za lažje premagovanje travm. Ker so številne šole porušene ali poškodovane, bo UNICEF vzpostavil šole na prostem in jih opremil z učnimi pripomočki ter šolskimi potrebščinami. Nadaljevanje učenja je v kriznih razmerah izjemno pomembno, saj otrokom vrača občutek normalnega vsakdana. Tudi v zavetiščih bo otrokom ter njihovim družinam zagotavljal psihosocialno pomoč za lažje premagovanje travm. 

UNICEF Slovenija zbira sredstva za nujno pomoč prizadetim v potresu.

Posamezniki in podjetja lahko prispevajo:
- preko spletne strani s kreditnimi karticami: http://www.unicef.si/daruj/potres-v-nepalu-pomagajte-otrokom-zdaj
- s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919 darujete 5 evrov;
- z nakazilom na:
Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Račun: SI56 0201 3025 9875 526
Koda namena: CHAR
Namen: Potres v Nepalu
BIC banke prejemnika: LJBASI2X
Sklic: SI00 41888