Zaradi malarije vsak dan umre 1200 otrok

Zaradi malarije vsak dan umre 1200 otrok

Ob letošnjem svetovnem dnevu malarije v ospredju zaščita nosečnic

Ob jutrišnjem svetovnem dnevu malarije UNICEF poudarja, da se je smrtnost otrok zaradi malarije od leta 2000 zmanjšala za več kot 40 odstotkov. Kljub doseženemu napredku malarija ostaja glavni vzrok umrljivosti otrok, mlajših od pet let. V letu 2013 je zaradi te smrtonosne bolezni umrlo 456.000 otrok, mlajših od pet let.

Malarija je glavni povzročitelj smrti otrok, mlajših od pet let, še posebej v Podsaharski Afriki. Ima izjemno uničujoč vpliv na otroke in ženske, hkrati pa predstavlja veliko breme za zdravstvene sisteme.

Letošnji svetovni dan malarije v ospredje postavlja uničujoč vpliv malarije v nosečnosti, ki je  pogosto spregledan. V boju proti malariji je zaščita nosečnic ključnega pomena. Malarija v času nosečnosti povečuje smrtnost mater in otrok. Ocene kažejo, da v Afriki zaradi malarije v nosečnosti vsako leto umre 10.000 žensk in do 200.000 novorojenčkov.

»V današnjem svetu noben otrok ne bi smel umreti zaradi malarije. Vsi otroci in nosečnice bi morali imeti dostop do zaščitnih sredstev in učinkovitega zdravljenja malarije, ne glede na to, kje živijo. Smrtnost zaradi malarije je mogoče preprečiti. Odgovornost vseh nas – vlad, mednarodne skupnosti, zdravstvenih delavcev in darovalcev – je, da s skupnimi prizadevanji premagamo to uničujočo bolezen enkrat za vselej,« poudarja Mickey Chopra, vodja UNICEF-ovih programov za zdravje.

Zaradi širitve uporabe zaščitnih sredstev, izboljšanega dostopa do diagnosticiranja ter zdravljenja malarije je bilo med letoma 2001 in 2013 rešenih 4,3 milijone življenj, med njimi 3,9 milijonov otrok v Podsaharski Afriki.

Strategije za zaščito nosečnic pred malarijo so enostavne, učinkovite in cenovno ugodne. Redni pregledi v času nosečnosti so nujno potrebni za ohranjanje zdravja matere in še nerojenega otroka, obenem pa tudi priložnost za zaščito pred malarijo. Kljub temu le štiri od desetih nosečnic na podeželju opravijo priporočene štiri zdravstvene preglede pred porodom, v primerjavi s sedmimi od desetih žensk v mestnem okolju.

UNICEF ob svetovnem dnevu malarije opozarja, da je v boju proti tej smrtonosni bolezni odločilna uporaba z insekticidi obdelanih mrež proti komarjem. UNICEF podpira usposabljanje zdravstvenih delavcev na terenu in jim zagotavlja hitre diagnostične teste za malarijo, na osnovi katerih lahko okuženi otroci in nosečnice nemudoma pričnejo z zdravljenjem.

Skupaj z vladami, darovalci in partnerji  UNICEF išče napredne rešitve, s katerimi bi tudi otrokom in nosečnicam iz najbolj oddaljenih predelov zagotovili uporabo zaščitnih mrež ter ustreznih zdravil. Poleg nacionalnih akcij brezplačne delitve zaščitnih mrež, ki dosežejo najbolj marginalizirane otroke, UNICEF zagotavlja z insekticidi obdelane mreže po vaseh tudi med akcijami cepljenja otrok in ob rednih pregledih nosečnic.