Evropski teden cepljenja

Evropski teden cepljenja

Omogočimo cepljenje vsem otrokom in ne pozabimo na najbolj ranljive.

UNICEF poziva oblikovalce politik, zdravstvene delavce, starše in skrbnike, da pospešijo in okrepijo cepljenje proti nevarnim boleznim, kot so ošpice in otroška paraliza, ki jih je mogoče enostavno preprečiti s cepljenjem. S tem se bo zmanjšalo tveganje za izbruh nevarnih in celo smrtonosnih otroških bolezni v Evropi in Srednji Aziji. 

»V zadnjih desetletjih smo v naši regiji dosegli visoko precepljenost in občutno nižjo smrtnost otrok,« je dejala Marie-Pierre Poirier, UNICEF-ova regijska direktorica za Evropo in Srednjo Azijo. »Kljub temu bo potrebno narediti še veliko. Ponavljajoči se izbruhi ošpic in visoko tveganje za okužbo s poliovirusom v nekaterih državah v regiji predstavljajo resno opozorilo, da precepljenost še zdaleč ni zadostna. V 21. stoletju bi morali biti vsi otroci zaščiteni pred boleznimi, ki jih je mogoče enostavno preprečiti s cepljenjem.« 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo v 2014 in 2015 v Kirgizistanu, Bosni in Hercegovini, Rusiji, Gruziji, Italiji, Nemčiji in Kazahstanu več kot 22.000 primerov ošpic. To ogroža doseganje regijskega cilja, skladno s katerim naj bi do konca letošnjega leta izkoreninili ošpice in rdečke. Čeprav se je pojavnost ošpic med letoma 2013 in 2014 prepolovila, se večji izbruhi še vedno pojavljajo. V Ukrajini 1,5 milijona otrok, mlajših od pet let, ni prejelo vseh odmerkov cepiva proti otroški paralizi, potrebnih za zaščito pred to nevarno boleznijo. 

»V današnjem globalnem in vsestransko prepletenem svetu so vsi otroci izpostavljeni tveganjem za okužbe z otroškim boleznimi, proti katerim niso cepljeni. Zato pozivamo vse starše in zdravstvene delavce, da se nam pridružijo v prizadevanjih, da bi dosegli boljšo precepljenost in s tem zaščito otrok pred preprečljivimi boleznimi. Vsi otroci imajo pravico do preživetja, zdravega razvoja in odraščanja ter pravico, da dosežejo svoj polni potencial, ne glede na to, kje so rojeni in kje živijo. Cepljenje je eden najbolj učinkovitih in cenovno ugodnih ukrepov javnega zdravstva, s katerim lahko prispevamo k blaginji prihodnjih generacij,« poudarja Marie-Pierre Poirier.

Njena izjava obeležuje začetek letošnjega evropskega tedna cepljenja, katerega namen je opozoriti javnost na pomembnost cepljenja za otroke. V številnih državah bodo zato potekale okrogle mize, delavnice, konference in ozaveščevalne kampanje o cepljenju ter aktivnosti za doseganje najbolj ranljivih otrok. 

S cepljenjem proti nevarnim otroškim boleznim, kot so ošpice, pljučnica in diareja, vsako leto rešimo dva do tri milijone otroških življenj. Otroci, ki niso cepljeni, ne tvegajo le lastne okužbe, temveč s prenašanjem povečujejo tudi tveganje za okužbo ostalih. Večina necepljenih otrok živi v revnih in marginaliziranih skupnostih, s pomanjkljivim dostopom do zdravstvene oskrbe. Da bi imeli vsi otroci enake možnosti za zdravo življenje, morajo biti zaščiteni s cepljenjem. Otroci, ki v otroštvu ne prejmejo potrebnih odmerkov cepiv, ostanejo izpostavljeni nevarnim boleznim vse življenje.