Zaradi nasilja v Nigeriji in sosednjih državah na begu 800.000 otrok

Zaradi nasilja v Nigeriji in sosednjih državah na begu 800.000 otrok

Leto dni po ugrabitvi več kot 200 šolark v Nigeriji UNICEF opozarja na katastrofalen vpliv spopadov na otroke.

Leto dni po ugrabitvi več kot 200 šolark v nigerijskem mestu Chibok je UNICEF predstavil posebno poročilo s pomenljivim naslovom Izgubljena otroštva (Missing Childhoods). Poročilo poudarja, da se je število otrok, ki so na begu pred nasiljem v Nigeriji ali pa so se zatekli v sosednji Čad, Niger in Kamerun, v manj kot letu dni več kot podvojilo. 

»Ugrabitev več kot 200 deklic v Chibocku je ena izmed številnih tragedij, ki jim v Nigeriji in sosednjih državah ni videti konca,« je dejal  Manuel Fontaine, UNICEF-ov regionalni direktor za Zahodno in Centralno Afriko. »V Nigeriji je pogrešanih ogromno deklic in dečkov – ugrabljenih, napadenih, prisiljenih sodelovati kot otroci vojaki v oboroženih spopadih, na begu pred nasiljem. Ti otroci imajo pravico do otroštva, ki ga morajo dobiti nazaj.«

UNICEF opozarja na katastrofalen vpliv oboroženih spopadov in nasilja v regiji na življenja otrok. Na slednje opozarja tudi v družbenih omrežjih pod značko  #bringbackourchildhood.

Poročilo Izgubljena otroštva opozarja, da spopadi uničujejo življenja otrok v Nigeriji in celotni regiji:

Skupina Boko Haram otroke uporablja kot vojake, kuharje, nosače in vohune
Mlade ženske in deklice so prisiljene v zgodnje poroke, žrtve spolnega nasilja in izkoriščevalskega dela. 
Šolarji in učitelji so tarče napadov
– v 2014 je bilo ubitih 196 učiteljev in 314 šolarjev ter uničenih več kot 300 šol.

UNICEF je okrepil humanitarno pomoč v regiji. V zadnjih šestih mesecih je več kot 60.000 otrokom, ki so jih prizadeli spopadi v Nigeriji, Nigru, Kamerunu in Čadu, omogočil psihosocialno pomoč, da bodo lažje premagali travme. Sodeluje tudi s partnerskimi organizacijami pri zagotavljanju pitne vode, zdravstvene oskrbe, vzpostavitvi začasnih šol za nadaljevanje pouka ter zagotavljanju terapevtske hrane za zdravljenje podhranjenih otrok.

UNICEF se pri zagotavljanju nujne pomoči v Nigeriji in sosednjih državah sooča z velikim pomanjkanjem sredstev, zato poziva mednarodno javnost za okrepitev podpore.