Vsak peti okuženi z ebolo je otrok

Vsak peti okuženi z ebolo je otrok

Najnovejše UNICEF-ovo poročilo poudarja nujnost izkoreninjenja novih okužb in vzpostavitve osnovnih življenjskih storitev

Ebola ima izjemno uničujoč vpliv na otroke, ki predstavljajo približno 20 odstotkov vseh okuženih v Gvineji, Liberiji in Sierra Leoneju. UNICEF v najnovejšem poročilu poudarja, da je potrebno za zaščito otrok in skupnosti preprečiti nove okužbe in hkrati vzpostaviti delovanje osnovnih življenjskih storitev.  

»Izbruha ebole ne bo konec, dokler ne bomo preprečili novih okužb in nadzorovali vseh stikov z obolelimi,« je dejala Barbara Bentein, UNICEF-ova globalna koordinatorka nujne pomoči za ebolo. »Istočasno je potrebno ponovno vzpostaviti delovanje osnovnih življenjskih storitev ter zagotoviti njihovo varno in odgovorno izvajanje.«

Poročilo preučuje katastrofalen vpliv ebole na življenja otrok v državah, ki so med najbolj ranljivimi na svetu. Med več kot 24.000 okuženimi z virusom ebole je (bilo) približno 5.000 otrok. Več kot 16.000 otrok je zaradi ebole izgubilo enega ali oba starša oziroma skrbnika. Za več kot 9 milijonov otrok, ki živijo na najhuje prizadetih območjih, ebola ostaja grožnja. Ti otroci so (bili) priča umiranju najbližjih in nepredstavljivemu trpljenju.

Poročilo poudarja, da imajo lokalne skupnosti osrednjo vlogo pri izkoreninjenju ebole in predstavlja spodbudne trende varnega vedenja. Raziskava je pokazala, da je v Liberiji 72 odstotkov ljudi prepričanih v boljšo oskrbo obolelih z virusom v posebnih centrih za zdravljenje ebole. Slednje je izjemno pomembno, saj so številne družine do nedavnega za obolele družinske člane same skrbele doma, kar je prispevalo k hitri širitvi okužbe v lokalni skupnosti. 

UNICEF zagotavlja nujno pomoč otrokom in njihovim družinam na območjih, ki so najhuje prizadeta zaradi ebole. Poleg tega je UNICEF v sodelovanju s partnerji proti ošpicam cepil več tisoč otrok, okrepil osnovno zdravstveno oskrbo in prispeval k preprečevanju okužb ob vnovičnem odprtju šol, ki so bile zaradi ebole zaprte več mesecev in je kar 5 milijonov otrok prekinilo izobraževanje. 

Vlaganja v izboljšanje osnovne zdravstvene oskrbe v državah, ki jih je ebola najhuje prizadela, bodo dolgoročno pripomogla k obvladovanju drugih bolezni, kot so ošpice, pljučnica in diareja, ki so lahko smrtonosne za otroke. Poročilo poudarja, da je potrebno v prizadetih državah vzpostaviti osnovne življenjske storitve bolje kot pred izbruhom, kar bo imelo dolgoročne prednosti za otroke.