UNICEF zagotavlja nujno pomoč na otočju Vanuatu

UNICEF zagotavlja nujno pomoč na otočju Vanuatu

Na prizadetih območjih otočja Vanuatu UNICEF prebivalcem zagotavlja vnaprej pripravljene pakete z nujno pomočjo.

Hkrati pričakuje tudi dodatne pakete z najnujnejšimi potrebščinami, ki bodo dostavljeni iz UNICEF-ovega regijskega skladišča za področje Pacifika na Fidžiju. Paketi pomoči vključujejo pripomočke za prečiščevanje in shranjevanje vode ter osebno higieno, zdravila in sanitetni material, potrebščine za izobraževanje ter zaščito otrok v kriznih razmerah. 

»Paketi so bili danes pripravljeni, pošiljka pa bo na Vanuatu dostavljena jutri,« je dejala namestnica UNICEF-ove predstavnice za pacifiško regijo Isabelle Austin. »V regijskem skladišču v Suvi so prostovoljci vso noč pripravljali pakete, ki vključujejo potrebščine za osebno higieno, osnovne zdravstvene pripomočke, tablete za prečiščevanje vode in mila, oralno rehidracijsko sol, cinkove tablete, kapsule vitamina A, tablete za razčrvičenje, šolske potrebščine in pripomočke za igro ter rekreacijo otrok. Družba Digicel bo omogočila brezplačen letalski prevoz nujne pomoči.« 

Vlada v sodelovanju s humanitarnimi organizacijami pripravlja obsežno oceno škode in potreb prizadetih prebivalcev, ki bodo v prihodnjih dneh zagotovo narasle, v največji meri okoli mesta Port Vila in na drugih otokih. Paketi pomoči vsebujejo najnujnejše za preživetje in zdravje otrok ter njihovih družin kot tudi osnovne potrebščine za učenje otrok in zadovoljitev njihovih psihosocialnih potreb.  

Pošiljka pomoči vključuje 5 paketov za osnovno zdravstveno oskrbo 10.000 pacientov, 1.505 šolskih nahrbtnikov z učnimi pripomočki, 31.300 vrečk z oralno rehidracijsko soljo, 330 cinkovih tablet, 32 tablet za razčrvičenje, 69 paketov za rekreacijo več kot 6.000 otrok, 3.000 paketov za prečiščevanje vode, 200 paketov za osebno higieno, 3.000 mil za umivanje rok ter vodne rezervoarje.  

Mednarodno letališče Bauerfield na Vanuatuju bo jutri ponovno pričelo z obratovanjem. Številne  ladje s humanitarno pomočjo plujejo s Fidžija na Vanuatu. UNICEF, Svetovni program za hrano (WFP) in ostali partnerji sodelujejo z lokalnim uradom za upravljanje ob naravnih nesrečah pri vzpostavljanju zbirnih točk, da bi razdeljevanje humanitarne pomoči prizadetim prebivalcem potekalo čim bolj nemoteno.