UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč sirotam v Čadu

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč sirotam v Čadu

Glavni podpornik akcije je Boštjan Nachbar, košarkar FC Barcelone

UNICEF Slovenija je danes pričel z akcijo zbiranja sredstev za pomoč otrokom sirotam v Čadu, ki so ostali brez enega ali obeh staršev in potrebujejo hrano, zdravstveno oskrbo, šolanje in pomoč pri premagovanju travm. Glavni podpornik akcije za pomoč sirotam je košarkar Boštjan Nachbar, ki je lani v okviru UNICEF-ove odprave obiskal Čad in spoznal, kako UNICEF-ovi programi na terenu rešujejo in izboljšujejo življenja otrok. 

Čad je ena od držav v afriški regiji Sahel, ki se zaradi posledic suše soočajo z več let trajajočo hudo prehransko krizo. Podhranjenost je v kombinaciji z boleznimi glavni vzrok umrljivosti otrok do petega leta starosti, ki je v Čadu tretja najvišja na svetu. Več kot tretjina otrok je kronično podhranjenih, v nekaterih predelih države celo dve tretjini. Življenja otrok ogrožajo tudi revščina, pomanjkanje osnovne zdravstvene oskrbe in dostopa do pitne vode. 

Življenje čadskih otrok in njihovo pomanjkanje je pobližje spoznal Boštjan Nachbar, košarkar FC Barcelone in UNICEF-ov podpornik, ki jih je poleti obiskal v okviru UNICEF-ove odprave. Nachbar je na lastne oči spoznal, kako UNICEF na terenu pomaga reševati in izboljševati življenja podhranjenih otrok, sirot in tistih, ki nimajo dostopa do pitne vode. 

V Čadu živi 650.000 sirot – otrok, ki so ostali brez enega ali obeh staršev. Za nekatere sirote skrb prevzamejo sorodniki ali rejniške družine, ki zaradi revščine otrokom ne zagotavljajo primerne hrane in izobraževanja. Številne sirote pristanejo v sirotišnicah, kjer odraščajo v pomanjkljivih razmerah brez ljubezni staršev. Mnogi otroci sirote pristanejo na ulicah, prepuščeni samim sebi in izpostavljeni zlorabam ter izkoriščanju, ki jih s seboj prinaša življenje na ulicah. 

S podporo darovalcev UNICEF v Čadu izvaja poseben program pomoči sirotam in drugim ranljivim otrokom (okuženim z virusom  HIV, zlorabljenim otrokom, otrokom vojakom itd.). Omogoča jim hrano, zdravstveno oskrbo, šolanje in pomoč pri premagovanju travm. Program ureja tudi registracijo rojstev otrok in jim priskrbi rojstne liste.

V okviru odprave je Boštjan spoznal 9-letnega dečka Mousso, ki je zaradi življenjske zgodbe in  svojega poguma nanj naredil poseben vtis. Moussa je namreč sirota. Oče mu je umrl in mama sama skrbi za deset otrok. Družina živi v veliki revščini, nimajo dovolj hrane in pogosto se zgodi, da so lačni. Da bi preživeli, Moussa opravlja priložnostna težja fizična dela na tržnici. Obiskovalcem tržnice pomaga pri prenosu večjih količin nakupljene hrane do njihovega doma, v zameno pa prejme nekaj drobiža. Moussa je s podporo UNICEF-a vključen v poseben program pomoči sirotam, ki mu zagotavlja zdravstveno oskrbo, šolanje in pomoč pri premagovanju travm.

 

Po obisku Moussove družine je Boštjan Mousso (v rumenem dresu) in njegovega prijatelja Muhameda na zaprašenem šolskem igrišču z improviziranim košem naučil nekaj košarkarskih trikov. »Doživetje, ko sta prvič v življenju igrala košarko in vsaj za nekaj časa pozabila na skrbi ter se samo igrala, kot se igrajo otroci drugje po svetu, je bilo nepozabno za vse,« je povedal Boštjan Nachbar.
(foto: Miha Tozon/UNICEF Slovenija)

Moussa s priložnostnimi deli, za katera prejme nekaj drobiža, pomaga preživeti družini. (foto: Miha Tozon/UNICEF Slovenija)

Podprite program pomoči sirotam v Čadu! 
Prispevate lahko:
-z nakazilom na TRR:
Naziv akcije: OTROCI IZ ČADA
TRR: SI56 020130259875526
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Referenca: SI00 41114
- s kreditnimi karticami prek spletne strani
- pošljite SMS s ključno besedo OTROCI5 NA 1919 in prispevajte 5 evrov za pomoč otrokom. *
*S poslanim SMS-om soglašate, da lahko UNICEF vašo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje z namenom predstavitve zbiranja sredstev za pomoč otrokom ter informiranja o svojem delu.