UNICEF-ova izjava o otrocih migrantih v Sredozemlju

 

Od začetka letošnjega leta do danes ni minil niti teden dni brez poročanja o prebivalcih kriznih žarišč, ki z neustreznimi plovili prečkajo Sredozemsko morje z željo, da bi varno zavetje našli v Evropi. Med njimi je vse več otrok.

V ozadju so tragične zgodbe otrok, ki so bili izpostavljeni nepredstavljivemu trpljenju in so na tovrstnih potovanjih izpostavljeni številnim nevarnostim. Mnogi otroci se na pot podajo sami, brez staršev ali skrbnikov, zaradi česar so izpostavljeni zlorabam in izkoriščanju.

UNICEF pozdravlja odločitev Evropske komisije, da bo okrepila podporo Italiji pri zagotavljanju pomoči otrokom migrantom, ki prihajajo v Sredozemlje. Ti otroci potrebujejo nujno življenjsko pomoč in vso podporo, do katere so upravičeni.

UNICEF je prepričan, da je treba storiti več za odpravo vzrokov, ki vodijo do tragedij migrantov v čolnih, vključno s prekinitvijo oboroženih spopadov, odpravo revščine in strahu pred pregonom, saj je to edini način za preprečitev tovrstnih tragedij v prihodnje.