Mednarodni dan otrok v medijih

Mednarodni dan otrok v medijih

Tema letošnjega mednarodnega dneva otrok v medijih, ki ga obeležujemo to nedeljo, je medvrstniško nasilje.

UNICEF-ovi Junior ambasadorji in njihovi vrstniki z vse Slovenije so tik pred svetovnim dnevom otrok v medijih obiskali uredništva številnih slovenskih medijev in bili vključeni v pripravo najrazličnejših programskih vsebin. Prizadevali so si, da bi mediji tudi ostale dni v letu program v čim večji meri prilagodili otrokom in  jih večkrat povabili k sodelovanju. 

Mednarodni dan otrok v medijih (International Children’s Day of Broadcasting), ki ga obeležujemo vsako leto prvo nedeljo v mesecu marcu, je nastal na pobudo UNICEF-a in Mednarodnega odbora Akademije za televizijsko umetnost in znanost. Namen tega dne je otrokom v medijih dati prostor, da so soustvarjalci medijskih zgodb in imajo možnost predstaviti svoj pogled na določeno tematiko. Medije smo pozvali k sodelovanju, da skupaj naredimo korak naprej na poti, kjer otroci in mladostniki ne bodo več samo nemi opazovalci sveta okrog sebe, ampak kreativni soustvarjalci lepšega in boljšega sveta. Želimo si, da bi bil glas otrok večkrat slišan, otroci pa večkrat povabljeni k sodelovanju pri pripravi medijskih vsebin.  

Vsako leto se obeleževanju tega dne pridruži več tisoč medijev po vsem svetu in ga obeležuje na tako edinstvene in raznolike načine, kot so otroci sami. Tudi otroci iz Slovenije so letos znova prispevali svoj del k obeleževanju tega pomembnega dne. Junior ambasadorji UNICEF-a so obiskali nacionalno televizijo in uredništvo največje komercialne televizije v Sloveniji ter sodelovali pri pripravi televizijskih prispevkov. Njihovi vrstniki pa so bili vključeni v pripravo najrazličnejših prispevkov na temo medvrstniškega nasilja v lokalnih medijih. 

Ob mednarodnem dnevu otrok v medijih Junior ambasadorji UNICEF-a sporočajo: 
»Namen današnjega dne je spodbuditi vas, medije, da program v čim večji meri prilagodite nam otrokom oziroma nas pri pripravi  vsebin povabite k sodelovanju. Želimo si, da bi se načela tega dne upoštevala vse dni v letu. Ko pripravljate oddaje ne pozabite, da smo gledalci tudi otroci, ki vas gledamo in poslušamo, se od vas učimo in ste tudi naš zgled.«

Junior ambasadorji UNICEF-a so otroci in mladi, ki si želijo s svojimi idejami in aktivnostmi spreminjati svet na bolje. Sovrstnike in splošno javnost ozaveščajo o pravicah in odgovornostih otrok ter zbirajo sredstva za UNICEF-ovo pomoč otrokom v državah v razvoju.