All in - boj proti epidemiji aidsa med mladostniki

All in - boj proti epidemiji aidsa med mladostniki

Organizacije UNICEF, UNAIDS, UNFPA, WHO, PEPFAR, Globalni sklad za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji, fundacija MTV Staying Alive ter številna združenja mladih skupaj s kenijskim predsednikom Uhurujem Kenyatto predstavljajo novo platformo za boj proti epidemiji aidsa med mladostniki »All In«.

Čeprav je bil na številnih področjih boja proti virusu HIV dosežen občuten napredek, pa napredek pri poskusih zajezitve epidemije med mladostniki močno zaostaja, poudarjajo svetovni voditelji.  

Aids predstavlja glavni vzrok smrti med mladostniki v Afriki in drugi največji povzročitelj smrti mladostnikov na globalni ravni. Le vsak četrti otrok ali mladostnik, mlajši od 15 let, je deležen življenjsko pomembnega antiretrovirusnega zdravljenja. Smrtnost zaradi aidsa upada v vseh starostnih skupinah, razen v skupini mladostnikov, starih med 10 in 19 let.  

Da bi odpravili to odstopanje, so UNICEF, UNAIDS in partnerji predstavili pobudo »All In«, v okviru katere želijo s spodbujanjem strateških sprememb in vključevanjem mladih izboljšati rezultate boja proti aidsu med mladostniki. Svetovni voditelji se bodo danes sestali v Nairobiju v Keniji, kjer bo predsednik Uhuru Kenyatta predstavil novo pobudo, usmerjeno v boj proti epidemiji aidsa med mladostniki.  

»Z vključevanjem mladostnikov v proces odločanja o zadevah, ki imajo direkten vpliv na njihova življenja, bo nova ponudba pospešila spremembe in napredek,« je dejal predsednik Uhuru Kenyatta. »Kenija s ponosom podpira pobudo«

Pobuda All In se osredotoča na naslednja štiri področja
1.) vključevanje, mobilizacijo in opolnomočenje mladostnikov kot voditeljev in pospeševalcev družbenih sprememb;
2.) izboljšanje zbiranja in baz podatkov za ustreznejše oblikovanje programov;
3.) krepitev inovativnih pristopov pri doseganju mladih s prilagojenimi ukrepi;
4.) umestitev aidsa med mladostniki visoko na politično agendo za spodbuditev konkretnih ukrepov in mobilizacijo finančnih sredstev. 

»HIV je glavni povzročitelj smrti mladostnikov v Afriki, najbolj pa prizadene mlade ženske. To je nepravično. Pozivam mlade, da se aktivno pridružijo pobudi »All In« za zajezitev epidemije aidsa med mladostniki,« je dejal Michel Sidibé, Izvršni direktor UNAIDS-a v Ženevi. 

V letu 2013 je bilo na svetu 2,1 milijona mladostnikov, okuženih s HIV. Večina se jih je okužila v času nosečnosti, med porodom ali v prvih mesecih življenja, ker matere niso bile deležne  antiretrovirusnega zdravljenja, ki bi lahko okužbo preprečilo. Številnim okuženim mladostnikom diagnoza nikoli ni bila postavljena, saj se po testiranju niso vrnili po rezultate, ali pa so predčasno prekinili antiretrovirusno zdravljenje. 

»Otroci in mladostniki bi morali prvi občutiti napredek, ki smo ga naredili v boju z epidemijo, ne zadnji,« je dejal izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.  »Storiti moramo vse, da bi zdravljenje omogočili vsem mladostnikom, mlade pa vključiti v prizadevanja za zajezitev epidemije aidsa. Generacije brez aidsa ne moremo uresničiti brez njihovega sodelovanja.«

Na predstavitvi nove pobude je danes v Nairobiju sodelovalo več kot 200 mladih. »O boju proti aidsu in generaciji brez njega ne moremo govoriti brez vključevanja mladostnikov v proces odločanja,« je dejala Consolata Opiyo z Y+, Globalnega združenja mladih s HIV. »Mladostniki so največje žrtve virusa HIV, hkrati pa so tudi jutrišnji voditelji sveta.«

»Dokler je aids vodilni povzročitelj smrti mladostnikov v Afriki, ne moremo trditi, da smo na pravi poti, da uresničimo generacijo brez aidsa,« je dejal Pablo Aguilera, izvršni direktor sklada HIV Young Leaders. »Zagotoviti moramo, da s prizadevanji za izkoreninjenje aidsa dosežemo prav vsakega mladostnika.«

Nove okužbe z virusom HIV med mladostniki ne upadajo s takšno hitrostjo kot v ostalih starostnih skupinah. Najbolj prizadete so mladostnice v Podsaharski Afriki. V Južni Afriki se je v letu 2013 s HIV vsak teden okužilo več kot 860 mladostnic in 170 mladostnikov. 

Ker pred desetimi do petnajstimi leti pri otrocih niso preverjali HIV statusa, številni med njimi danes vstopajo v najstniška leta brez vednosti, da so okuženi s HIV, z omejenimi možnostmi za odkrivanje virusa in vključitev v življenjsko potrebno zdravljenje. 

»Toplo pozdravljam lansiranje pobude All In kot naprednega načina za boj proti aidsu,« je poudarila Margaret Chan, generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Pobuda All In želi spodbuditi participacijo mladostnikov v procesih odločanja in okrepiti gibanja mladih. Nove strategije za zajezitev aidsa med mladostniki želi vključiti v obstoječe razvojne in zdravstvene programe za mladostnike. Poleg tega bo pobuda spodbujala državne voditelje h koordinaciji, uresničevanju in nadzoru obstoječih programov ter širitvi partnerstev med javnim in zasebnim sektorjem. Cilj pobude je doseči mladostnike s prilagojenimi programi in pospešiti napredek v tej starostni skupini, kar je ključnega pomena v luči prizadevanj za izkoreninjenje epidemije aidsa do leta 2030.

Naslednjih 5 let bo odločilnih. UNAIDS je definiral nove cilje, skladno s katerimi naj bi do 2020 za 75 odstotkov zmanjšali število novih okužb med mladostniki, zmanjšali smrtnost zaradi aidsa za 65 odstotkov in odpravili z aidsom povezano diskriminacijo. Uresničitev omenjenih ciljev bi občutno izboljšala možnosti za izkoreninjene aidsa do leta 2030.