David Beckham 10 let ambasador UNICEF-a

David Beckham 10 let ambasador UNICEF-a

David Beckham danes praznuje 10 let, odkar je postal UNICEF-ov ambasador dobre volje. Ob tej priložnosti skupaj z UNICEF-om predstavlja 7: Sklad Davida Beckhama za UNICEF za zaščito milijonov otrok po svetu pred nevarnostmi.

Nova pobuda »7« predstavlja osebno zavezo Davida Beckhama, s katero želi v naslednjih 10 letih pomagati najbolj ranljivim otrokom sveta. Uporabil bo svojo prepoznavnost, vpliv in poznanstva, da bi v okviru pobude zbrali čim več potrebnih sredstev, ter pozval svetovne voditelje, da ustvarijo spremembe z dolgoročnimi prednostmi za otroke. Ime pobude vsebuje Beckhamovo srečno število sedem, ki jo je večkrat nosil na nogometnih dresih. 

Na današnji novinarski konferenci je Beckham dejal: »UNICEF-ov ambasador dobre volje sem že 10 let in počaščen sem, da sem lahko del UNICEF-ovih prizadevanj za otroke. Otroci danes potrebujejo pomoč bolj kot kdajkoli prej. Odkar sem zaključil z nogometno kariero, imam več časa in rad bi naredil še več za otroke. Prav zato sem skupaj z UNICEF-om zasnoval novo pobudo oziroma sklad. »7« predstavlja mojo osebno zavezo, da bom nadaljeval s pomočjo najbolj ranljivim otrokom sveta. Pomoč otrokom bom stopnjeval, ker si to želim in zmorem, rezultati pa bodo izboljšali življenja milijonov otrok. Vse, kar sem dosegel v nogometni karieri in družinskem življenju, je prispevalo k tej odločitvi. V prihodnjih letih želim pomagati otrokom prav v vseh predelih sveta. Želim si, da bi bili tudi moji otroci ponosni na to.«

V prihodnjih letih si bo Beckham skupaj z UNICEF-om prizadeval zbrati milijone in posodil glas najbolj ranljivim otrokom po svetu. Sodeloval bo v številnih aktivnostih zbiranja sredstev in obiskal otroke v mnogih državah sveta. Sestal se bo s svetovnimi voditelji, da bi pospešil uresničevanje pozitivnih sprememb za otroke. Nova pobuda je tudi odziv na dejstvo, da je bilo preteklo leto eno najbolj katastrofalnih za otroke sveta. V 2014 je bilo več kot 15 milijonov otrok v spopadih izpostavljenih grozljivemu nasilju, milijone so prizadele naravne nesreče, na tisoče otrok pa je zaradi ebole ostalo brez staršev in prekinilo šolanje. 168 milijonov otrok po svetu je še vedno žrtev izkoriščevalskega dela, na milijone otrok pa žrtev spolnega nasilja, trgovanja in obrezovanja spolnih organov. 

Pobuda »7« si prizadeva izkoristiti potencial leta 2015, ko bodo svetovni voditelji oblikovali nove razvojne cilje, ki bodo zaznamovali življenja otrok v prihodnjih letih. Poleg zbiranja sredstev si bo Beckham prizadeval za spremembe za otroke, h čemur bo prispeval tudi UNICEF v sodelovanju s partnerji: najbolj ranljivim otrokom bo zagotavljal vodo, hrano, zdravstveno oskrbo, izobraževanje in zaščito. 

UNICEF je zato v sedmih svetovnih regijah opredelil ključna območja, kjer otroci nujno potrebujejo pomoč za preživetje in izboljšanje njihovih življenj v prihodnjih treh letih. V nekaterih primerih gre za podporo programom v vaseh in mestih, v drugih primerih pa za podporo nacionalnim ali regijskim programom. Na vseh izbranih območjih otroci trenutno živijo v nevarnosti, saj so izpostavljeni nasilju, zlorabam in boleznim, hkrati pa otroci zaradi pomanjkanja sredstev ostajajo ranljivi. 

Tako bo, na primer, pobuda »7« omogočila UNICEF-u, da:
- zagotovi zaščito otrok in psihosocialno podporo otrokom v Republiki Salvador, kjer je najvišja stopnja umorov otrok na svetu;
- priskrbi vodne črpalke v Burkina Fasu, kjer eden od petih otrok umre zaradi diareje;
- zagotovi podporo materam pri dojenju v Papui Novi Gvineji, kjer zaradi podhranjenosti v rasti zaostaja več kot polovica otrok, mlajših od pet let.

Na današnji predstavitvi pobude je Beckham pozval javnost in podpornike, da s podpisom podprejo njegov poziv svetovnim voditeljem, da otroke postavijo v ospredje in pomagajo preprečiti nasilje, preprečljive smrti in revščino otrok ter oblikujejo zahtevne razvojne cilje. 

»David je pomagal ozaveščati svetovno javnost o številnih nevarnostih oziroma težavah, ki so jim izpostavljeni otroci, vključno s podhranjenostjo, ebolo in aidsom. Skupaj z UNICEF-om je v preteklih letih obiskal otroke v Sierra Leoneju, Južni Afriki, na Tajskem in otroke na Filipinih, za katere je pomagal zbirati sredstva po uničujočem tajfunu Haiyan. Skupaj z Davidom želimo z  novo pobudo pospešiti pozitivne spremembe za otroke,« je dejala Paloma Escudero s sedeža UNICEF-a v New Yorku.

V 2015 bodo svetovni voditelji oblikovali nove razvojne cilje, ki bodo vplivali na življenja otrok v prihodnjih letih. Pridružite se Davidu Beckhamu in UNICEF-u v pozivu svetovnim voditeljem, da otroke postavijo v ospredje. Skupaj lahko preprečimo nasilje, številne smrti in revščino vseh otrok. Svoj glas lahko oddate na povezavi www.7.org