UNICEF: Zaradi ebole je starše izgubilo že več kot 16.000 otrok

UNICEF: Zaradi ebole je starše izgubilo že več kot 16.000 otrok

UNICEF opozarja, da je v Gvineji, Sierra Leoneju in Liberiji zaradi ebole že 16.600 otrok izgubilo enega ali oba starša oziroma skrbnika. Za več kot 97 odstotkov sirot skrb prevzamejo sorodniki ali lokalna skupnost.

»Odkar so premagale prvotni strah in napačne predstave o eboli, so širše družine izkazale izjemno podporo otrokom, ki so ostali brez staršev, in prevzele skrb zanje,« je dejal Manuel Fontaine, UNICEF-ov regijski direktor za Zahodno in Centralno Afriko. »To kaže na trdnost sorodstvenih vezi in izjemno solidarnost lokalnih skupnosti v kriznih razmerah.« 

Zaradi ebole je do sredine januarja skoraj 3.600 otrok izgubilo oba starša, 16.600 otrok pa je izgubilo enega ali oba starša oziroma skrbnika.


UNICEF sodeluje pri registraciji otrok, ki so ostali brez staršev oziroma skrbnikov, ter si prizadeva, da bi skrb zanje prevzeli sorodniki, lokalne skupnosti ali rejniške družine. V Gvineji je tako prispeval, da je vseh 773 otrok, ki so ostali brez obeh staršev, zaživelo pri sorodnikih. 

Sirote in družine, ki prevzamejo skrb zanje, so deležne finančne in materialne pomoči, podpore pri nadaljevanju šolanja in psihosocialne pomoči za lažje premagovanje travm. Skrbno spremljanje življenja sirot v novem družinskem okolju je izjemno pomembno, saj mnogi med njimi doživljajo čustvene stiske zaradi izgube najbližjih.  

Otroci brez spremstva, ki so bili v stiku z osebo, okuženo z ebolo, so nameščeni v posebne centre za 21 dni, kolikor znaša največja inkubacijska doba za pojav bolezni. V Gvineji, Liberiji in Sierra Leoneju je bilo doslej registriranih 250 takšnih otrok, za več kot 90 odstotkov otrok pa je po poteku inkubacijske dobe skrb prevzela širša družina oziroma sorodniki. 

UNICEF je vzpostavil mrežo posameznikov, ki so preživeli okužbo z ebolo, in imajo izjemno pomembno vlogo pri zagotavljanju podpore otrokom v karanteni. Zaradi pridobljene imunosti se lahko družijo z otroki v centrih za karanteno in jim lajšajo bivanje v njih. 

Registracija ranljivih otrok in zagotavljanje potrebne oskrbe sirotam sta že od izbruha ebole predstavljala velik izziv v regiji, kjer sta bila družbena blaginja in zaščita otrok pomanjkljivi že pred kriznimi razmerami.

»Medtem ko se stanje v najbolj prizadetih državah izboljšuje, moramo izkoristiti priložnost za krepitev storitev za zaščito ranljivih otrok,« poudarja Fontaine. »Zdaj imamo priložnost, da se soočimo s težavami, ki so obstajale že pred izbruhom ebole, kot so otroške poroke, izkoriščevalsko delo, spolno nasilje na otroki in izkoriščanje otrok.«