Svetovni dan ničelne tolerance do obrezovanja žensk in deklic

Svetovni dan ničelne tolerance do obrezovanja žensk in deklic

Danes obeležujemo svetovni dan ničelne tolerance do obrezovanja ženskih spolnih organov. UNICEF skupaj s partnerskimi organizacijami (UNFPA, Mednarodno združenje babic, Mednarodno združenje ginekologov in porodničarjev) poziva zdravstvene delavce po vsem svetu, da se pridružijo boju proti tej nevarni in izjemno škodljivi praksi.

Obrezovanje ženskih spolnih organov predstavlja hudo kršitev človekovih pravic in vsako leto ogrozi zdravje ter življenje približno treh milijonov deklic po vsem svetu. Več kot 130 milijonov deklic in žensk iz 29 afriških držav ter držav Bližnjega vzhoda, kjer se obrezovanje še vedno najpogosteje izvaja, je bilo žrtev te izjemno škodljive prakse. Njen vpliv na življenja deklic in žensk je trajen in uničujoč.   

V zadnjih letih se je boju proti obrezovanju ženskih spolnih organov pridružilo vse več vlad in skupnosti, a potrebno bo storiti še več. UNICEF je zato danes v sodelovanju s partnerji pozval zdravstvene delavce po vsem svetu, da aktivno sodelujejo pri izkoreninjanju te izjemno nevarne in škodljive prakse, saj je njihova podpora ključnega pomena. Zdravstveni delavci običajno dobro poznajo družbene prakse lokalnih skupnosti in običaje, ki vodijo v obrezovanje žensk in deklic, zato lahko spodbujajo in celo pospešijo opuščanje te prakse. Pacienti jih tudi poznajo in jim posledično zaupajo, zato je vloga zdravstvenih delavcev izjemno pomembna. 

Zdravstveni delavci dobro poznajo tudi posledice obrezovanja: zaplete pri uriniranju, menstruaciji in porodih ter krvavitve, infekcije in celo smrti, ki nastanejo kot posledica zapletov. Hkrati so priča tudi čustvenim travmam, ki ženske in deklice pogosto spremljajo vse življenje. 

V številnih državah obrezovanje izvajajo prav usposobljeni zdravstveni delavci, zato je njihovo ozaveščanje in aktivno sodelovanje pri izkoreninjenju te uničujoče prakse odločilnega pomena. 

UNICEF skupaj s partnerji poziva zdravstvene delavce, da opustijo izvajanje obrezovanja žensk in deklic ter pospešijo opuščanje te prakse vsepovsod. Organizacije zdravstvene delavce pozivajo tudi, da pomagajo zaščititi zdravje žensk in deklic, ki so bile žrtve obrezovanja.