V 2015 UNICEF potrebuje 3,1 milijarde dolarjev za nujno pomoč otrokom v kriznih žariščih

V 2015 UNICEF potrebuje 3,1 milijarde dolarjev za nujno pomoč otrokom v kriznih žariščih

UNICEF je danes predstavil poročilo Akcije nujne pomoči za otroke 2015. Naznanil je, da v letošnjem letu potrebuje 3,1 milijarde ameriških dolarjev za nujno pomoč 62 milijonom otrok, ki so se znašli v kriznih razmerah po vsem svetu. Letošnji poziv je rekorden in kar milijardo ameriških dolarjev višji od lanskega.

UNICEF-ovo poročilo o akcijah nujne pomoči 2015 predstavlja potrebe otrok, ki so se znašli v kriznih razmerah, potrebno pomoč za njihovo preživetje in razvoj ter navaja cilje, ki jih je mogoče doseči tudi v najbolj zahtevnih okoliščinah.

»Otroci po svetu se soočajo z novo generacijo kriznih razmer, njihov obseg, posledice in trajanje pa so takšni, kakršnim še nismo bili priča. Otroke ogrožajo naravne nesreče, oboroženi spopadi ali preplet obojega ter epidemije, ki se hitro širijo,« je dejala Afshan Khan, UNICEF-ova direktorica programov nujne pomoči.

Vse več otrok se sooča z vse bolj kompleksnimi in uničujočimi spopadi, naravnimi nesrečami, epidemijo ebole in drugimi kriznimi razmerami, v katerih so bolj izpostavljeni nasilju, lakoti, boleznim in zlorabam. Zato UNICEF za njihovo zaščito potrebuje več sredstev kot doslej.   

Več kot eden od 10 otrok na svetu ali kar 230 milijonov otrok živi na območjih, kjer divjajo oboroženi spopadi oziroma vojne. 

»Pred dnevi sem se vrnila iz Sirije in Libanona, kjer so življenja milijonov otrok postavljena na glavo,« je dejala Afshan Khan. »V zadnjih štirih letih so bili ti otroci vsak dan priče nasilju in umiranju ter izpostavljeni pomanjkanju. Ta poziv bo pomagal vrniti prihodnost sirskim otrokom kot tudi vsem ostalim otrokom, ki so se znašli v kriznih žariščih po svetu.«
 
S 3,1 milijarde dolarjev želi UNICEF v 71 državah pomagati 98 milijonom ljudi, od katerih sta dve tretjini otrok. 
 

Največ sredstev bo namenjenih za nujno pomoč v Siriji in sosednjih državah. UNICEF potrebuje 903 milijonov ameriških dolarjev za zagotovitev nujne življenjske pomoči v obliki vode, zdravstvene oskrbe in izobraževanja ter zaščite otrok na tem območju.
  
Za boj proti eboli v zahodni Afriki, preprečitev novih izbruhov hemoragične mrzlice ter vnovično vzpostavitev delovanja osnovnih življenjskih storitev, UNICEF potrebuje 500 milijonov dolarjev. 

Za nujno pomoč v Nigeriji, kjer je zaradi porasta nasilja in spopadov domove zapustilo že več kot milijon ljudi, UNICEF potrebuje 26,5 milijona ameriških dolarjev.

Za Ukrajino želi UNICEF nameniti 32,5 milijona dolarjev. Na vojnih območjih na vzhodu te države živi približno 5,2 milijona ljudi, več kot 600.000 jih je notranje razseljenih, konflikt pa je prizadel približno 1,7 milijona otrok. 

UNICEF želi zagotoviti nujno pomoč tudi v pozabljenih kriznih žariščih kot so Afganistan, Palestina in Niger, za katera je pomanjkanje sredstev veliko.

Poleg zagotovitve nujne življenjske pomoči si bo UNICEF v sodelovanju s partnerskimi organizacijami prizadeval za boljšo pripravljenost držav na potencialne nove katastrofe. To želi doseči s krepitvijo sistemov nacionalne pripravljenosti in zagotovitvijo potrebne opreme lokalnim skupnostim. 

»S pomočjo želimo doseči najbolj ranljive otroke, ne glede na to, kje se nahajajo,« poudarja Khanova. »Kraj rojstva ne bi smel odločati o usodi otroka. Otrokom moramo takoj zagotoviti nujno življenjsko pomoč in oskrbo, s čimer bomo postavili temelje za njihovo prihodnost. Takojšnja nujna pomoč bo prispevala k dolgoročnim prednostim.« 
  
V letu 2014 je UNICEF zagotovil nujno pomoč milijonom otrok v kriznih žariščih. Med drugim je zagotovil pitno vodo 13 milijonom ljudi, proti ošpicam cepil 16 milijonov otrok, zagotovil terapevtsko hrano za 1,8 milijona akutno podhranjenih otrok in psihosocialno pomoč dvema milijonoma otrok. Dvema milijonoma otrok je omogočil tudi boljše izobraževanje, kar je eden ključnih delov UNICEF-ove nujne pomoči, ki otrokom v kriznih žariščih pomaga ponovno vzpostaviti rutino ter jim povrne upanje v boljšo prihodnost. 

Celoten poziv – Akcije nujne pomoči v 2015 je na voljo na povezavi www.unicef.org/appeals.